Apu

Einsteinin luvatta talteen otetut aivot yhä tutkijoiden suurennuslasin alla

Maailmankuulun fyysikon aivoja tutkitaan edelleen. 
Kuvat Fotolia

Saksassa syntynyt Albert Einstein (1879–1955) oppi puhumaan neljävuotiaana ja aloitti ajoittain takellelleen koulu-uransa kuusivuotiaana.

Einstein valmistui fysiikan tohtoriksi 26-vuotiaana ja julkaisi samana vuonna neljä artikkelia, jotka tekivät hänestä maailman eturivin fyysikon. Yksi näistä käsitteli valosähköistä ilmiötä, joka on nykyisen aurinkovoiman perusta.

Kymmenen vuotta myöhemmin hän esitti yleisen suhteellisuusteorian, ja se mullisti tutkijoiden käsityksen ajasta ja avaruudesta. Fysiikan Nobelin Einstein  sai vuonna 1922. Palkinnon myöntäminen herätti myös närää, sillä Einstein oli juutalainen ja rauhanaatteen tukija. Einstein joutuikin tukalaan tilanteeseen 1930-luvun Saksassa natsien noustessa valtaan. Hän jätti professuurinsa Berliinin yliopistossa, luopui Saksan kansalaisuudesta ja muutti Yhdysvaltoihin. Ainutlaatuinen fyysikko jatkoi työtään Princetonin yliopistossa.

Einsteinin kuoltua hänen aivonsa otettiin luvatta talteen tutkimuksia varten. Aivot ovat erityisellä tavalla poimukkaat ja harvinaisen kehittyneet alueilla, jotka saattavat liittyä fyysikonlahjoihin.

Lähde: Live Science.

Tekoälyä Euroopalle

Helsingin yliopiston historian suosituin kurssi on tekoälyn perustaidot tarjoava Elements of AI -verkkokurssi. Keväällä 2018 alkaneelle kurssille on rekisteröitynyt yli 220000 opiskelijaa 110 maasta. Kurssille ei tarvitse pohjatietoja eikä koodaustaitoa. Helsingin yliopisto on luonut avoimen ja ilmaisen kurssin teknologiayritys Reaktorin kanssa.

Suosittu kurssi aiotaan kääntää kaikille EU:n virallisille kielille. Suomen valtion ja kurssin järjestäjien tavoite on saada prosentti EU:n väestöstä suorittamaan kurssi. Taustalla on halu panostaa koko EU:n väestön digiosaamiseen.

Pellolta

1. Morsinko (Isatis tinctoria) on kasvi, jonka lehdistä saadaan sinistä indigoväriä veteen perustuvan uuttoprosessin avulla. Suomessa morsinko kasvaa luonnonvaraisena rannikkoalueilla. Sinisen luonnonmukaisia lähteitä on huomattavasti vähemmän kuin muiden värien lähteitä.

2. Fazer alkaa valmistaa ksylitolia kauran kuorista. Ksylitolia syntyy patentoidulla teknologialla kauramyllyn sivutuotteesta, ja sitä voidaan käyttää elintarvike-, kosmetiikka- ja lääketeollisuudessa. Ksylitoli on kasvien ja puiden ksyloosista valmistettava makeutusaine.

3. Suomen raparpereissa on sekä vanhan englantilaisen Queen Victoria -lajikkeen alkuperää että täysin ainutlaatuisia kantoja. Luonnonvarakeskus sai vanhojen puutarhakasvien etsintäkuulutuksessa kansalaisilta yli 700 raparperi-ilmoitusta. Tuloksia käytetään geenivarojen suojelutyössä.

Julkaistu: 4.1.2020
Kommentoi »