Eini Pajumäki on oppinut, että positiivisuus kantaa
Puheenaiheet
Eini Pajumäki on oppinut, että positiivisuus kantaa
"Luottamuksen voi saavuttaa vain isolla työllä, mutta sen voi menettää hetkessä."
Julkaistu 5.8.2016
Apu

Olen ollut tien päällä koko 39-vuotisen urani. Nuorempana kipuilin työni kanssa, mikä ei ole ihme, olin vain 17-vuotias, kun minusta tuli levytähti. Matkan varrella olen tajunnut, että esiintyminen on juuri sitä, mitä haluan tehdä.

Pääsin opiskelemaan kauppaopistoon ja hammashoitajakouluun, mutta molemmat jäivät laulu-urani takia. Koen, että olen esiintyjänä hoitoalalla. Musiikkini toimii sielunhoitona. Kun pistämme bileet pystyyn, yleisön huolet siirtyvät taka-alalle.

Lappi on verissäni. Me lappilaiset olemme imeneet voimamme ja rehellisyytemme jo juomavedestä. Meitä vastaan saa tulla aikamoisia vuoria, emmekä anna periksi.

Lapsena minusta sanottiin aina, että Eini on niin kiltti. Pitkään vain hymyilin, miellytin ja tein niin kuin oletin muiden haluavan. Aikuisiällä olen oppinut pitämään puoliani ja ilmaisemaan, mitä itse haluan.

Nuori Eini oli tosi arka ja pelokas. Itkin ja kärvistelin epäonnistumisen pelon kanssa. Nykyisin pystyn ajattelemaan, että so what, mennään eteenpäin! Osaan nauraa itselleni.

Itsetuntokasvatuksen tulee lähteä kotoa. Itsensä kanssa on helpompi elää, kun on aidosti sitä, mitä on. Olen opettanut lapsiani ilmaisemaan mielipiteensä.

Äitinä olen ylisuojeleva. Olisin valmis kävelemään – ja tasoittamaan – melkoisen polun lasteni edessä. Annan tukeni kaikessa ja neuvon, jos voin. Olen hyvä kuuntelemaan ja aistin lasteni olotiloja.

Kari Tapio sanoi: Artistin aplodit loppuvat kodin kynnyksellä. Asioiden ei tarvitse pyöriä ympärilläni yhtään sen enempää kuin muiden perheenjäsenteni tai ystävieni.

Se, että sunnuntai on säilynyt suhteessani, on yksi pitkän avioliittoni salaisuuksista. Keikkamatkoilta paluuni tarkoittaa edelleen juhlaa minulle ja miehelleni. Järjestimme kynttiläillallisia silloinkin, kun lapset olivat pieniä.

Ihmisen kauneus ja sielukkuus tulee esiin vasta, kun hän avaa suunsa. Minua kauhistuttaa se, kuinka julmaa ulkonäkökritiikkiä ihmiset esittävät. Toivon, että rumien sanojen kohteiksi joutuneet näkisivät itsensä tärkeinä, kauniina ihmisinä.

Artisti ei pärjää yleisön kanssa ilman flirttailua. Mieheni tietää, että olen esiintyessäni vilpitön ja välitän yleisöstäni. Luottamuksen voi saavuttaa vain isolla työllä, mutta sen voi menettää hetkessä.

Paula Koivuniemi on toiminut tiennäyttäjänä meille nuoremmille. Ihailen sitä, kuinka rohkea Paula on valinnoissaan ja kuinka hän kehittää itseään. Naisartistien ei tarvitse antaa periksi vanhenemiselle eikä muuttaa tyyliään tai pukeutumistaan.

Aloitan asukokonaisuuksieni rakentamisen kengistä. Kengissäni pitää olla näyttävyyttä eli korkoa, remmiä, kimallusta ja solkia.

Mottoni on ”Positiivisuus kantaa”.

Sauna on pyhättöni. Saunassa hiljennyn ja kuuntelen itseäni – tai ihan vain hiljaisuutta. Saunon jokaisena vapaapäivänäni.

Teksti Leila Itkonen, Kuva Toni Härkönen

Kommentoi »