Eeva

Eini: ”Anoreksia jätti minuun pysyvät jäljet”

Eini: ”Anoreksia jätti minuun pysyvät jäljet”
Ulkonäköpaineet sairastuttivat laulaja Eini Pajumäen nuorena anoreksiaan. Vaikka Eini voi nykyisin hyvin, anoreksian jäljet tuntuvat yhä. ”Ruoka hallitsee elämääni edelleen jollain tavalla”, Eini kertoo Eevan haastattelussa.
Julkaistu: 23.8.2021

Laulaja Eini Pajumäki, 60, on viime kuukausina ollut tiiviisti kotona. Vaikka koronapandemia vei keikat moneksi kuukaudeksi, toimettomana laulaja ei ole ollut. Toimittaja Anna-Liisa Hämäläisen kirjoittama elämäkerta Diskokuningatar Eini ilmestyy 25. elokuuta. Kirjaprosessi vaati Einiltä menneisyyden ja vaikeiden muistojen käsittelemistä.

Erityisen kipeältä tuntui palata ajanjaksoon, jolloin hän sairastui syömishäiriöön.

”Äitini oli tarkka siitä, että me tyttäret emme saaneet lihoa”

Eini varttui kahdeksanlapsisen perheen toiseksi nuorimpana Orajärven kylässä, joka sijaitsee Pellon kupeessa Tornionjokilaaksossa.

”Äitini oli tarkka siitä, että me tyttäret emme saaneet lihoa. Purkan jauhaminen oli kiellettyä, sillä se lisäsi näläntunnetta. Se oli äidin mielestä yksi syy lihomiseen. Meillä syötiin vain ruokapöydässä ruoka-aikoina. Painontarkkailu jäi jo silloin takaraivooni.”

Parikymppinen Eini oli hoikka, mutta omasta mielestään hänen vartalonsa oli liian muodokas ja kasvonsa liian pyöreät. Niinpä hän päätti aloittaa laihdutuskuurin ja vähentää reilusti syömistään.

Lopulta ruoka ei maistunut Einille juuri lainkaan. Hän vain pyöritteli pikkupaloja suussaan nielemättä.

Eini sairasti anoreksiaa vuosia: ”Häpesin syömättömyyttäni”

Vielä 1980-luvun alkuvuosina syömishäiriöistä ei juuri puhuttu, eikä syömishäiriöistä kärsiviä nuoria ohjattu lääkäriin ja terapiaan kuten nykyisin.

”Olin rajusti alipainoinen, kun havahduin siihen, että minun on tehtävä asialle jotain. Häpesin syömättömyyttäni ja yritin peitellä sitä.”

”En uskalla tehdä itselleni rajuja kieltoja tai ruokavalioremontteja, jotka voisivat sotkea hallussa olevan tilanteeni.”
Eini Pajumäki

Eini sairasti syömishäiriötä pari vuotta, ennen kuin hän pystyi tekemään muutoksen ja paraneminen alkoi.

Anoreksia ei ole pyyhkiytynyt Einin mielestä, vaikka sairastumisesta on jo kauan.

”Anoreksia jätti minuun pysyvät jäljet ja haavat. Se on asia, jota kannan ikuisesti mukanani.”

Eini tiedostaa oman herkkyytensä sairastua eikä enää laihduta. Silti hän tarkkailee yhä syömisiään.

”Ruoka hallitsee elämääni edelleen jollain tavalla. En pelkää syömishäiriön paluuta mutta tiedostan, että se voisi olla mahdollista esimerkiksi kriisitilanteissa. Haluan huolehtia siitä, että syön oikein.”

Säännöllinen ruokarytmi tuo Einille turvaa. Samoin se, että jääkaapissa on aina ruokaa.

”En uskalla tehdä itselleni rajuja kieltoja tai ruokavalio­remontteja, jotka voisivat sotkea hallussa olevan tilanteeni.”

Lue Einin koko haastattelu syyskuun 2021 Eevasta, joka on kaupoissa keskiviikkona 25. elokuuta 2021. Haastattelussa Eini Pajumäki kertoo, mikä auttoi häntä selviytymään syömishäiriöstä ja miten hän nykyään suhtautuu kehoonsa ja ulkonäköpaineisiin. Millainen Einin lapsuus oli? Entä miten kiltin tytön syndroomasta kärsinyt Eini päätyi laulajaksi? Voit lukea haastattelun myös digilehdestä.

6 kommenttia