Apu

Eikö köyhä lapsi saa toivoa kallista lahjaa? – ”Miten ne kehtaa!”

Eikö köyhä lapsi saa toivoa kallista lahjaa? – ”Miten ne kehtaa!”
Kun köyhien perheiden lapset pyytävät hyväntekeväisyysjärjestöltä lahjaksi älypuhelinta tai pelikonetta, arvostelijat ärähtävät.
Julkaistu: 29.11.2019

Tavallisen nuorison lahjatoiveissa on usein kännykkä, pelit ja pelikoneet. Niitä haluaisivat myös vähävaraiset nuoret.

– Joskus olemme lahjoittaneet älypuhelimen ja kiittäneet lahjoitusten antajia somessa. Jotkut kauhistuvat. On tullut kommentteja ja kysymyksiä siitä, onko nuori riittävän köyhä ja miten hän kehtaa pyytää tällaista, Hope ry:n toiminnanjohtaja Eveliina Hostila kertoo.

Älypuhelin on kuitenkin välttämätön koulussa muille paitsi pienimmille alakoululaisille.

Yleisillä keskustelupalstoilla on arvosteltu toiveita ja epäilty köyhyyttä. Jos lahjoituksen saaja on nähty Facebookissa, hänen vaatteensa on arvioitu liian hyviksi.

Hope on joutunut poistamaan osan kommenteista omista kanavistaan ja perustelemaan lahjapyyntöjä kriitikoille. Hostilaa harmittaa, että nuoret voivat nähdä, kuinka heidän toiveitaan haukutaan.

– Miksi ei nuori saisi pyytää lahjaksi sitä, mitä hän viattomasti toivoo? Osalle nuorista pelikone on suurin toive, jota on pitkään odotettu. Eihän se ole keltään pois.

Jos kukaan ei lahjoita laitetta, nuori saa Hopelta jotakin muuta.

– Auttamisessa ideana on se, että auttaja ja autettu saavat hyvän mielen. Miksi autetun pitäisi olla erityisen nöyrä? Meillä yksi porukka sisuuntui arvostelusta ja keräsi yhdessä rahat pelikoneeseen.

Nuoret toivovat jouluruokaa perheelle

Suomessa on tilastojn mukaan 110 000 köyhää lasta. Jouluna Hope kerää lahjoja 0–18-vuotiaille. Lahjoitusten hinta liikkuu kahdesta eurosta ylöspäin. Osa lahjoista on kalliimpia elektroniikkalahjoja.

Tavallisimpia toiveita ovat alusvaatteet ja hygieniatuotteet.

– Entistä enemmän pyydetään jouluruokaa koko perheelle. Lapset vaistoavat perheen tilanteen ja toiveet herkästi, Hostila kertoo.

Toiveita kuusen oksilla ja netissä

Hopen Toivepuita on kauppakeskuksissa ja julkisissa tiloissa. Puiden oksilla on toivepalloja, joissa on lahjatoive.

Seurakunnilla on Rakennetaan joulupuu -keräys. Kirkkoihin tuodaan kuusia, joiden oksilla roikkuu lasten ja nuorten toiveita 30–50 euron lahjakorteista esimerkiksi markettiin. Joissakin seurakunnissa kuusen oksilla on vanhusten joululahjatoiveita.

– Meillä antajat ja lahjan saajat ovat olleet tyytyväisiä, helsinkiläisen Kallion seurakunnan diakoni Anne Mäki-Kallio sanoo.

Nuorkauppakamareilla on Joulupuu-keräyksiä netissä ja julkisilla paikoilla. Lahjat menevät esimerkiksi sosiaalihuollon piirissä oleville lapsille ja nuorille. Keräyssivustolla on lahjatoiveita, mutta voi antaa myös silkkaa rahaa.

Pelastakaa lapset kerää netissä rahaa, jolla järjestö tukee lasten ja nuorten koulunkäyntiä ja harrastuksia.

Ei likaisia vaatteita keräyksiin

Hope ei kysy auttamiltaan lapsiperheiltä tulotietoja. He tapaavat ja keskustelevat avunhakijoiden kanssa. Osa tarvitsijoista tulee sosiaalitoimen ohjaamina.

– Kannustan ihmisiä pyytämään apua matalammalla kynnyksellä, Hostila sanoo.

Hope kerää ympäri vuoden käytettyjä vaatteita lapsille.

– Vaateiden pitää olla puhtaita, ehjiä ja uudenaikaisia. Sellaisia, jotka voi heti pukea päälle. Valitettavasti meille tuodaan myös käyttökelvottomia vaatteita., Eveliina Hostila sanoo.

Kommentoi »