Tuulilasi

Ei sittenkään tienkäyttömaksuja!

2

Liikenneministeriön suunnalta kuuluu kummia. Jokaisen autoilijan kannattaa höristää nyt korviaan.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Tienkäyttömaksuja eli selkokielellä sanottuna kilometriveroa on pyöritelty julkisuudessa viimeiset pari vuotta. Peruna on ollut todella kuuma. Pääkokkeina sopassa ovat häärineet edellinen liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.) ja kaikkien tuntema supermies Jorma Ollila.

Ollila sai tehtäväkseen koota työryhmän, joka tuottaisi esityksen tienkäyttömaksujen näköaloista Suomessa. Visio löytyi kivuttomasti, ja se julkaistiin viime vuoden lopulla: tienkäyttömaksut tulevat ja ne perustuvat satelliittipaikannukseen.

Kevät tuli, lumi suli ja Merja Kyllönen siirtyi puolueensa kanssa oppositioon. Alexader Stubbin (kok.) hallituksessa liikenneministerin tehtävät sai puoluetoveri Paula Risikko.

Nyt Risikko on näköjään pannut tuulemaan oikein kunnolla. Helsingin Sanomien mukaan liikenneministeri ei kannata tienkäyttömaksuja. Hänen mukaansa erilaisilla maksuilla viedään pohjaa työnteon kannattavuudelta.

Kilometrivero on niin kuuma aihe, että emme usko, että keskustelu loppuu Risikon tämänpäiväiseen lausuntoon. Paineet ovat ennallaan: autoilun verotusta pitää siirtää hankinnasta käytön puolelle.

Oli miten oli, Tuulilasi tervehtii ministeri Risikon avausta ilolla: ”Puhut vähän mutta asiaa!”

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 21.8.2014