Ei leikitä ruoalla
Puheenaiheet
Ei leikitä ruoalla
Pääkirjoitus: "Kun kasvattaa ruoan itse tai hankkii ainekset läheltä, tietää varmasti, mitä pannulle ja suuhunsa laittaa. "
Julkaistu 28.5.2013
Apu

Vihannes-papu-siemensekoituspakasteesta löytyy hulluruohon siemenkotia. Huoltoasemilla kaupitellaan Virosta laittomasti tuotuja broilerin untuvikkoja, joissa voi olla vakavia ja helposti sekä ihmisiin että eläimiin leviäviä tauteja. Ulkomaiset pakastemarjat on kuumennettava ennen käyttöä noroviruksen tai A-hepatiitin pelossa. Hevosenlihaa löytyy tuotteista, joissa sitä ei pitäisi olla.

Lähiruoka on MTK:n määritelmän mukaan mahdollisimman lähellä tuotettua suomalaista ruokaa, jonka alkuperä, tuottaja ja valmistaja tiedetään. Lähiruoka on turvallista, koska sen alkuperä on tiedossa. Suosimalla lähiruokaa tuemme paikallisten tuottajien elinkeinoa ja oman seudun elinvoimaisuutta.

Lähiruoka on tuoretta, ja koska sen kuljetus- ja säilytysaika on lyhyt, lisäaineita ei juuri tarvita. Polttoainetta säästyy, eikä tuotteita tarvitse pakata niin järeästi kuin ulkomailta tuotaessa.

Kun kasvattaa ruoan itse tai hankkii ainekset läheltä, tietää varmasti, mitä pannulle ja suuhunsa laittaa. Voi, miten maukasta onkaan notkoissa laiduntavan luomukaritsan liha ja miten maistuvia vasta maasta nostetut varhaisperunat! Kasveja paremmin tuntevat keräävät innokkaasti villivihanneksia, mutta itse katson turvalliseksi pitäytyä nokkosteessä. Sienestäjät ovat oma asiantunteva heimonsa. Me amatöörit pidättäydymme kotimaisissa metsämarjoissa, joita ei tarvitse kuumentaa ennen käyttöä.

Kommentoi »