Tuulilasi

Ei hoppua kesärenkaiden vaihtamiseen!Ei hoppua kesärenkaiden vaihtamiseen!

Autonrengasliitto peräänkuuluttaa autoilijoilta malttia ja huolellisuutta renkaiden vaihtoon. Talvirenkaita kannattaa käyttää niin pitkään, kuin talviset keliolot ovat uhkana. Kevään nopeasti vaihtelevat sääolosuhteet saattavat yllättää.

Nastarenkailla saa ajaa ainakin toukokuun toiseen päivään asti

Nastarenkaita saa käyttää tänä keväänä vapun päivän jälkeiseen päivään (2.5.2011) saakka, tai jopa sitäkin pidempään, kun keli sitä edellyttää.

Nastattomien talvirenkaiden käytölle ei sen sijaan ole rajoituksia. Mutta niitäkään ei suositella ympärivuotiseen käyttöön.

Poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta huomauttaa, että ”nastarenkaita on syytä käyttää niin kauan kuin talviset keliolot ja yöpakkaset ovat uhkana. Oman alueen olosuhteet kannattaa huomioida päätöstä tehtäessä.”

Vaikka maanteillä parhaillaan ollaan siirtymässä kesänopeuksiin, kannattaa pitää varansa. Urautuneilla teillä saattaa vesilammikoiden alla olla yllättävän pahoja tienpinnan vaurioita. Karkeaksi kulunut tienpinta puolestaan kuluttaa renkaita paljon enemmän kuin sileä asfaltti. Kannattaa katsoa kesärenkaiden kunto tarkasti, ja vielä uudelleen muutaman viikon kuluttua.

Monet autoilijat vaihtavat renkaansa edelleen itse, vaikka asiantuntemusta tarvitaan varsinkin erikoisvanteissa. Lisäksi kesärenkaiden vaihtamisen yhteydessä on usein paikallaan tasapainottaa pyörät.

Kaiken kaikkiaan rengastöiden vaatimukset ovat kasvaneet, eivätkä kotikonstit enää riitä.  Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora suosittaa autoilijoita hoitamaan renkaanvaihdon asiantuntijaliikkeessä.

Julkaistu: 7.4.2011