Apu

Eeva Litmanen toipuu yhä puolisonsa kuolemasta: "Miehen valitsee itselleen"


– Enää ei voi olla kaikesta huolimatta optimistinen ja toiveikas, Eeva Litmanen kertoo.
Kuvat Antti Vettenranta

Näyttelijä Eeva Litmasen, 74, aviomies ja tutkimusmatkakumppani Heikki Lampi kuoli reilu vuosi sitten.

Kirjassaan Surun suitsima suku (Like) Eeva kohtaa tapahtuneen muutamin kirkkain lausein: ”Nyt uusi suru istuu tuossa vastapäätä. Tuijottaa, ei sano mitään. Muuttaa minua. Olen pysäyttänyt isän seinäkellon Heikin kuolinhetkeen. Isäkin siihen istahtaa hetkeksi…

– Suru on niin yksityinen asia, ja niin lähellä vielä, ettei siitä voi puhua. On toisenlaisiakin ihmisiä, kuten Kaari Utrio, jotka osaavat samassa tilanteessa puhua. Oli hienoa löytää hänen lauseensa: ”Eihän tässä ruveta uhriutumaan.” Se pieni pala antoi minulle voimaa ajatella tätä asiaa vähän toisesta vinkkelistä, Eeva sanoo verkkaan.

Menetyksensä aikoihin Eeva oli kirjoittamassa Annina Holmbergin kanssa kovinkin avointa kirjaa Yksi talvi, kaksi kesää Anninan äidin ja Eevan ystävän Ritva Holmbergin pitkästä sairastamisesta, saattohoidosta ja kuoleman lähenemisestä.

– On oikeasti eri asia, kun aviomies lähtee. Esiäitini Larin Paraske on kuulemma sanonut, että sitä miestähän sitä surree, sen ottaa itselleen, lapsethan sitä tekköö maailmalle. Ero on sanottu siinä hyvin. Miehen valitsee itselleen.

"Käyt samalla läpi vanhenemistasi"

Eeva Litmanen arvelee, että tämä on myös ikäkysymys.

– Jos olet puolessa välissä elämää, edessä on niin paljon enemmän kuin nyt, mahdollisuus monenlaiseen. Tässä vaiheessa on toisin. Käyt samalla läpi olemassa olevaa ja tulevaa vanhenemistasi – tätä faktaa. Se läsäytetään sinulle tuohon, Eeva sanoo ja lyö kämmenselkää kämmenelle.

– Ystäviä kuolee, ikäisiäsi, elämäntilanne on toinen – enää ei voi olla kaikesta huolimatta optimistinen ja toiveikas. Monet asiat puuttuvat ja muuttuvat. Avioerokin on täynnä pieniä kuolemia. Se on kuitenkin valinta, tehdään valintoja. Kuoleman edessä et valitse.

Lue Eeva Litmasen koko haastattelu Avusta 47/2018.

Julkaistu: 15.11.2018