Eettinen johtaja
Puheenaiheet
Eettinen johtaja
Marja Aarnipuro: "Moraali tarkoittaa käsitystä oikeasta ja väärästä. Eettisellä johtajalla on selkeä käsitys moraalista, ja hän toimii sen mukaisesti."
Julkaistu 19.11.2013
Apu

Moraali tarkoittaa käsitystä oikeasta ja väärästä. Eettisellä johtajalla on selkeä käsitys moraalista, ja hän toimii sen mukaisesti.

Viime viikolla nousi kohu Kevan johtajan luontoiseduista. Oli kikkailtu autokaupoissa, tehty kallista remonttia ja laskettu väärin verotusarvoja.

Kyselin tapauksesta muutamalta silmäätekevältä. Yksi sanoi, että vihdoin Kevakin joutuu siirtymään nykyaikaan. Toinen huomautti, että huippuviroista kannattaisi maksaa sen verran hyvää palkkaa, ettei tarvitsisi puliveivata.

Kuntien eläkevakuutuksen asiakkaina on muiden muassa siivoojia, hoitajia, opettajia ja huoltomiehiä. Heidän palkoillaan ei ökyillä. Eläkevarojen hoito ja käsittely edellyttää erityisen eettistä johtamista. Se on eri asia kuin lakipykälien noudattaminen.

Yrityselämässä johtaja on vastuussa eettisyydestään yrityksen omistajille, johdolle, henkilöstölle, asiakkaille ja yhteistyökumppaneille. Johtajan epäeettinen toiminta voi pahimmillaan johtaa rangaistukseen lain rikkomisesta. Se voi myös pilata yrityksen maineen. Yritys saattaa menettää asiakkaita ja yhteistyökumppaneita. Osakekurssi saattaa laskea. Bisneksessä tällaisia johtajia ei kauan katsella.

Kuinkahan monta Kevan tapaista hämminkiä vielä tarvitaan, ennen kuin joka paikassa ymmärretään, että kaikki tulee ilmi ja niin on kuin miltä näyttää?

Kommentoi »