Apu

Eero Aho vaihtaa Rokan manttelin Urho Kekkosen kaljuun ja silmälaseihin

Eero Aho vaihtaa Rokan manttelin Urho Kekkosen kaljuun ja silmälaseihin
Yli miljoona elokuvissakävijää on ihaillut näyttelijä Eero Ahoa Rokan roolissa. Ensi syyskuussa hänet nähdään Kari Heiskasen kirjoittamassa ja ohjaamassa näytelmässä Urho Kekkosena. Kekkosta Eero Aho ei koskaan nähnyt, mutta kävi vastavalittuna teatterikoulaisena Kekkosen haudalla heti tämän hautajaisten jälkeen.
Julkaistu: 23.4.2018

Mies on kuin kameleontti niin kuin hyvän näyttelijän pitää ollakin. Tämä kameleontti on Eero Aho, joka muuntuu näyttämöllä ja elokuvissa moneksi. Hän on näytellyt pahiksia, mutta myös sankareita.

Sankari hän on Aku Louhimiehen kehutussa Tuntemattomassa sotilaassa Rokkana. Aho tekee niin vahvan roolin, että elokuvaa on sanottu ennen kaikkea Rokan elokuvaksi.

Ensi syyskuussa edessä on aivan toisenlainen rooli. Helsingin kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä nähdään Eero Aho Urho Kekkosena. Näytelmä on Kari Heiskasen kirjoittama ja ohjaama Kekkonen ja Kremlin tanssikoulu. Se kertoo voimansa tunnossa olevasta presidentistä, joka valmistautuu toiselle kaudelleen. Hänen on raivattava tieltään Honka-liiton ehdokas, oikeuskansleri Olavi Honka.

Näytelmä vie kuin jännitystarina Urho Kekkosen keskelle vuoden 1961 salaperäistä, monin eri tavoin tulkittua noottikriisiä.

- Tilasiko Kekkonen nootin vai tuliko se yllätyksenä? Historiantutkimus ei ole vieläkään saanut sitä aukottomasti selville, ja Karin näytelmässä on tietenkin taiteilijan vapaudella omat tulkintansa, Eero Aho sanoo.

Kekkonen ei olisi Kekkonen näytelmässäkään ilman naisiaan. Heitä on mukana kolme - suurlähettiläs Jaakko Hallaman puoliso Anita Hallama, joka oli Kekkosen monivuotinen rakastajatar. Häntä ennen vuodetta lämmitti toimittaja, kirjeenvaihtaja Anne-Marie Snellman.

- Sittenkin läheisin Kekkoselle oli oma puoliso Sylvi Kekkonen, joka oli hänen ystävänsä ja nainen, jonka neuvoja hän kuunteli. Sellaisen kuvan myös näytelmä antaa.

Lapsuuden presidentti

Vuonna 1968 syntyneelle Eero Aholle Kekkonen oli lapsuuden presidentti.

- Muistan isot tv-ruudun kokoiset silmälasit ja kaljun. Tuntui itsestään selvältä, että Kekkonen oli presidentti, ja lapsuudenkodissani häntä arvostettiin, Eero Aho sanoo istuessaan Helsingin kaupunginteatterin henkilökuntakuppilassa Lutissa.

Kun Eero Aho pääsi Teatterikorkeakouluun keväällä 1986, Kekkonen kuoli kolme kuukautta myöhemmin.

- Menin katsomaan hänen hautaansa Hietaniemeen hautajaisten jälkeisenä päivänä. Sinne oli pitkä jono, ja se kertoi paljon Kekkosen merkityksestä.

Historiasta kiinnostunut näyttelijä on Rokan ja Kekkosen ohella saanut näytellä sisäministeri, kommunisti Yrjö Leinoa, joka oli Hertta Kuusisen suuri rakkaus.

Heidi Köngäksen ja Taina Westin vahvassa tv-draamassa Punainen kolmio Eero Aho teki jälleen sellaisen tulkinnnan, että tuntui kuin hän olisi ollut itse Yrjö Leino.

Kommentoi »