Apu

Edvin Laineen Musta rakkaus on #MeToo-aiheen edelläkävijä

Edvin Laineen Musta rakkaus on #MeToo-aiheen edelläkävijä
Musta rakkaus esitetään TV1:llä torstaina 17. toukokuuta.
Julkaistu: 17.5.2018

Kansainvälisen #MeToo-kampanjan ansiosta naisten kokema ahdistelu ja seksuaalinen väkivalta on saanut enemmän huomiota kuin ehkä koskaan aiemmin. Kotimaisessa elokuvassa aihetta on harvoin käsitelty yhtä koskettavasti kuin Väinö Linnan romaaniin pohjautuvassa ja Edvin Laineen ohjaamassa melodraamassa Musta rakkaus.

Eeva-Kaarina Volanen tulkitsee riipaisevan herkästi ylisuojelevan isänsä (Laine) kasvattamaa Marjattaa, joka joutuu tansseista palatessaan saattajansa (Veikko Sinisalo) raiskaamaksi. Kauheaa kokemustaan häveten hän vaikenee tapahtuneesta ja yrittää jatkaa elämäänsä kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Marjatta alkaa seurustella kohteliaan, mutta sairaalloisen mustasukkaiseksi osoittautuvan insinööriopiskelijan (Jussi Jurkka) kanssa. Kun Marjatan salaisuus sitten paljastuu, hän saa niskoilleen sekä isänsä että rakastettunsa syytökset.

Heti Tuntemattoman sotilaan jälkeen valmistunut ja sen varjoon suotta jäänyt Musta rakkaus on Laineen parhaita elokuvia. Sen kauttaaltaan vahvat roolityöt osoittavat, että jykevän epiikan taiturilla oli silmää myös intiimille psykologiselle draamalle. Elokuvan sivuosissa säväyttävät Elsa Turakainen juoruilevana naapurina ja Aku Korhonen lempeänä lääkärinä. (1957/96 min) ★★★★

Musta rakkaus TV1:llä torstaina 17.5. klo 13.20.

Kommentoi »