Tuulilasi

Edes EU:n tarjoama autojen tullitariffin poisto ei kelpaa Donald Trumpille: “EU on melkein yhtä paha kuin Kiina”


Euroopan Unionin ja Yhdysvaltain välillä käydään kovaa poliittista peliä, jonka ytimessä ovat myös autojen tullitariffit.

EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström kertoi eilen, että EU on valmis poistamaan kokonaan Yhdysvalloista tuotavien autojen tullimaksut, kunhan Yhdysvallat tekee vastavuoroisesti saman EU:sta tuotaville autoille. Trump ei tästä kuitenkaan innostunut vaan vertasi EU:ta Kiinaan.

”Tämä ei ole tarpeeksi hyvä esitys. EU on melkein yhtä paha kuin Kiina, se on vain pienempi”, Trump sanoi Bloomberg Newsin haastattelussa.

”Eurooppalaiset asiakkaat haluavat ostaa eurooppalaisia autoja, eivät yhdysvaltalaisia.”

Viime kuussa Trump tapasi EU:n presidentin Jean-Claude Junckerin ja tuolloin sovittiin, ettei kumpikaan osapuoli nosta mitään teollisuuden tullitariffeja, Trumpin vaatimuksesta autot jätettiin kuitenkin sopimuksen ulkopuolelle.

EU on nyt tarjoutunut poistamaan tuontiautojen 10 % tullitariffin henkilöautoilta. Yhdysvaltain tullitariffi tuontiautoille on nyt 2,5 %, mutta Trump on uhannut nostaa sen jopa 25 prosenttiin.

Käytännössä nollatariffista hyötyisivät eniten eurooppalaiset BMW ja Daimler, joilla on isot tehtaat Yhdysvalloissa. Esimerkiksi BMW tuo sieltä Eurooppaan tänä vuonna 70 000 X3 SUV:ta. Teslan Model S on eniten Euroopassa myyvä amerikkalaisvalmisteinen auto, LMC Automotiven datan mukaan sitä tuodaan Eurooppaan vuoden aikana noin 15 000 kappaletta.

Trumpin mukaan nollatariffien häviäjiä olisivat yhdysvaltalaiset GM ja Ford. Fordilla on Euroopassa toistakymmentä tehdasta.

Julkaistu: 31.8.2018