Dubai – Paratiisirantoja ja pilvenpiirtäjiä
Matkailu
Dubai – Paratiisirantoja ja pilvenpiirtäjiä
Dubai on ennätyskorkeiden pilvenpiirtäjien ja valtavien ostoskeskusten metropoli Persianlahden rannalla. Takuuvarma aurinko ja kilometrejä pitkät hiekkarannat houkuttelevat sinne vuosittain myös tuhansia matkailijoita.
Julkaistu 1.9.2016

Dubain keskellä kohoava Burj Khalifa on maailman korkein rakennus. Siellä on muun muassa toimistoja, asuntoja ja hotelli.

Kaikkialla on lasia, terästä, palmuja ja häikäisevän siistiä. Saan ensivaikutelman Dubaista ylellisesti koristellulla lentokentällä. Itse kaupungissa katseeni kiinnittyy taivaalle, sillä täällä kohoavat maailman korkeimmat rakennukset vieri vieressä.

Pilvenpiirtäjien takana näen pilkahduksen turkoosista merestä ja paratiisirannoista. Niitä reunustavat viiden tähden hotellit. Kun aurinko paistaa 365 päivänä vuodessa, Dubai on rantalomailijan toivekohde.

Yhdistyneiden arabiemiirikuntien suurin kaupunki on kasvanut nopeasti yhdeksi maailman finanssikeskuksista. Verovapaus on houkutellut paikalle bisnesväkeä eri puolilta maailmaa. Jopa 85 prosenttia asukkaista on muualta tulleita.

Viisikymmentä vuotta sitten Dubain paikalla oli vaatimaton helmenkalastajien kaupunki. Sitten löytyi öljyä ja alkoi rakennusbuumi, joka jatkuu edelleen. Kaupungilta tuntuu puuttuvan lähes kokonaan oma historia ja kulttuuri, mutta sen sijaan siellä on kaikkea, mitä rahalla saa.

Autoilijan kaupunki

Kävelijän kaupunki kolmen miljoonan asukkaan Dubai ei ole; se on rakennettu autoilijoiden ehdoilla. Opin pian, että taksi on paras väline liikkumiseen. Etäisyydet ovat pitkiä ja matkat kestävät kauan. Naiset ja perheet voivat kokeilla pinkkikattoisia Ladies’ Taxeja, joita ajavat naiskuljettajat.

Julkista liikennettä ei ultramodernin metron lisäksi juuri ole. Vain kaksi linjaa käsittävän metron osastot ovat erihintaisia. Etummaisena kulkee kallein, kultainen vaunu, jossa kertalippu maksaa noin 3,5 euroa. Naisille ja perheille on olemassa kokonaan oma vaunu.

Metrossa ei ole kuljettajaa, mutta lipuntarkastajiin törmään usein. Metrossa syöminen, juominen ja purkan jauhaminen on ehdottomasti kielletty, ja roskaamisesta voi Dubaissa saada roimat sakot. Humalassa esiintymistä tai julkisia hellyydenosoituksia vastakkaiselle sukupuolelle ei hyväksytä. Huumeita kohtaan on nollatoleranssi ja rikollisuutta hyvin vähän.

Se, mitä Dubaissa ei ole luonnostaan, on tuotu paikalle. Hieno, valkoinen hiekka kaupungin yli kaksikymmentä kilometriä pitkällä rantaviivalla on kaivettu meren pohjasta tai tuotu Pohjois-Afrikasta. Kaupungin edustalle on rakennettu valtavia tekosaaria. Niiden muodot hahmottaa parhaiten rannan pilvenpiirtäjistä.

Šeikki Zayidin mukaan nimetty moskeija Abu Dhabissa kuuluu maailman suurimpiin. Sinne mahtuu samaan aikaan yli 40 000 rukoilijaa.

Shoppailijan paratiisi

Maailman suurin ostoskeskus Dubai Mall pitää yli 1 200 liikkeen lisäksi sisällään myös huvipuiston, merimaailman ja luistinradan. Vain taustalla soiva arabimusiikki paljastaa, että emme ole länsimaassa.

Kaupungin absurdista erikoisluonteesta kertoo sekin, että toisessa valtavassa ostoskeskuksessa, Mall of The Emiratesissa, on maailman suurin sisätiloihin rakennettu hiihtokeskus pingviineineen kaikkineen.

Moni rakennus on tehty rikkomaan ennätyksiä. Aluksi se tuntuu suuruudenhullulta ja keinotekoiselta, mutta lähes kaikkialla leijaileva hillityn ylellisyyden tuntu alkaa pian viehättää. Ehkäpä minäkin ansaitsen osani siitä?

Hissimatka maailman korkeimman rakennuksen Burj Khalifan 124. kerrokseen kestää alle puolitoista minuuttia. Rakennus kohoaa peräti 828 metriin.

Vaikka olen aiemmin vältellyt korkeita paikkoja, täällä kynän muotoisen tornin näköalatasanteella minua ei yllättäen huimaa.

Selfien ottaminen tuulessa on vaikeaa, mutta tunnen olevani maailman katolla. Alla kuhisee miljoonakaupunki, ja juuri täältä näkee parhaiten koko Dubain ja sen reunoilla aukeavan hiekkaerämaan. Lippu Burj Khalifaan on netistä etukäteen ostettuna monta kertaa halvempi kuin paikan päällä.

Maustebasaarista moskeijaan

Toisenlaiseen kaupankäynnin maailmaan törmään, kun ylitän Creek-lahden sympaattisella abra-vesitaksilla. Deiran kaupunginosan ostoskujilla ja kulta- ja maustebasaareissa saa ja pitää tinkiä.

Täällä sijaitsee myös Dubain museo, joka on rakennettu 1700-luvun lopulta peräisin olevaan linnoitukseen.

Dubain vanhin osa Bur Dubai on kaukana luksusalueiden hohdosta, mutta toisella tavalla mielenkiintoinen. Täällä asuvat siirtotyöläiset, ja alueella on edullisia supermarketteja, kenkäkauppoja ja hotelleja.

Kun hektinen Dubai alkaa väsyttää, lähden retkelle sadan kilometrin päähän naapuriemiraattiin Abu Dhabiin. Kaupunkien välillä kulkee säännöllinen ja tasokas bussiyhteys.

Arabiemiirikuntien ensimmäisen presidentin, šeikki Zayidin mukaan nimetty valkoinen moskeija hohtaa kuin keidas. Kultakoristeet, lamput ja valtava iranilainen matto hivelevät silmää. Rakennus on niin suuri, että siellä vierähtää helposti tunti.

Moskeijoissa tulee kunnioittaa uskonnon sääntöjä. Vartijat huomauttavat portilla, jos hame tai housut eivät ole nilkkoihin asti, hihat pitkät ja naisen pää suojattu huivilla. Muuten lähes kaikkialla voi pukeutua länsimaisittain. Kuitenkaan hotellien auloissa tai ravintoloissa ei ole soveliasta kulkea uima-asussa.

Abu Dhabissa kannattaa varata aikaa myös maailman suurimmalle sisäleikkipuistolle Ferrari Worldille. Autoratoja on joka makuun, ikään ja vauhdinsietoon.

Kupillinen kultaa

Ripauksen luksusta Abu Dhabin retkeen tuo piipahdus yhdessä maailman kalleimmista hotelleista. Emirates Palacessa kahviin on siroteltu 24 karaatin kultahippuja. Kupillinen maksaa noin 13 euroa.

Muslimimaassa pyhäpäivä on perjantai, ja silloin Dubaissa mennään brunssille. Samppanjabrunssi hyvässä ravintolassa voi maksaa sata euroa, mutta siitä nautitaan pitkään, puolesta päivästä aina viiteen iltapäivällä.

Alkoholin myyminen ja nauttiminen on Dubaissa sallittu, mutta paikallisten tapoihin se ei välttämättä kuulu. Kahvinjuonti sen sijaan kuuluu perinteisiin, ja siihen on tarkat säännöt.

Tarjoilija kaataa arabialaisen kahvin kädessään pitämänsä kuppipinon päällimmäiseen astiaan ja ojentaa kupin minulle. Kun kuppi on tyhjä, annan sen takaisin kuppipinoon.

Aavikkoretki viereisen emiraatin al Sharjahin puolelle on suosittu. Siellä voi ajaa mönkijällä hiekkadyyneillä tai osallistua maasturisafarille.

Puoli tuntia hiekkaisia kukkuloita ylös alas saa kiljumaan sekä riemusta että kauhusta. Päivän päätteeksi syömme illallista beduiiniteltassa, ja kotimatkalla ihaillemme aavikon mykistävän upeaa auringonlaskua.

Mieleenpainuvimman illan vietän tähtitaivaan alla ravintolan kattoterassilla, jossa iloiset seurueet nauttivat hedelmämehua ja vesipiippua eli shishaa. Tupakka on maustettu makealla, omenalla tai mintulla, ja sitä polttavat naisetkin. Tuoksu on herkullisen huumaava, ja hetken ajan tuntuu kuin olisi tuhannen ja yhden yön sadussa.

Abra-vesitaksit vievät nopeasti Creek-lahden toiselle puolelle.

Tämä sinun on hyvä tietää Dubaista

1. Dubai on Yhdistyneiden arabiemiirikuntien suurin kaupunki ja sen toiseksi suurin emiraatti.

2. Rantaviivaa Dubaissa on yli 20 kilometriä. Siellä voi harrastaa muun muassa monenlaista vesi- urheilua ja golfia.

3. Arabia on virallinen kieli, mutta englantia käytetään enemmän.

4. Paikallisia tuliaisia ovat kulta- ja hopeakorut, mausteet, tuoreet taatelit ja kamelinmaitosuklaa.

5. Rahayksikkö on dirham, mutta paikallista valuuttaa tarvitaan vain takseissa. Luottokortit käyvät muualla.

6. Lentoaika Helsingistä on noin seitsemän tuntia.

7. Paras aika matkustaa on keski- talvi joulukuusta helmikuuhun. Kesällä lämpötila voi nousta jopa 45 celsiusasteeseen.

8. Vinkki naisille: ota käsilaukkuun kevyt huivi, jolla voit peittää olkapäät, jos alla on hihaton paita. Huivin voi myös kietoa hiusten suojaksi moskeijavierailun ajaksi.

Toimittaja: Kirsi Hemánus

Kuvat: Kirsi Hemánus ja Fotolia

Juttu on julkaistu Eevan numerossa 2/2016.

Kommentoi »