Dramaattiset sprinttihiihdot norjalaisten juhlaa
Puheenaiheet
Dramaattiset sprinttihiihdot norjalaisten juhlaa
Tutut värit juhlivat naisten ja miesten sprintissä Rukalla. Runsaasti kaatumisia sisältäneessä kisassa ykkösiksi painelivat Norjan Marit Björgen ja Eirik Brandsdal. Paras suomalainen oli semifinaaliin yltänyt Mona-Liisa Malvalehto.
29.11.2014
 |
Apu

Marit Björgen, 34, vaikuttaa jatkavan lähes lyömättömänä vuodesta ja kisamuodosta riippumatta. Norjalaismenestyksen täydensivät naisten kolmonen Maiken Caspersen Falla ja miesten kisan neloisvoitto (!), jossa myrskynsilmässä ollut hiihdon paha poika Petter Northug oli toinen ja Sonder Turvoll Fossli kolmas.

Kisaa värittivät runsaat kaatumiset, joista osansa sai puolen tusinaa kilpailijaa, joukossa puolalaistähti Justyna Kowalczyk ja Suomen Martti Jylhä. Suomalaismiehistä kaikki jäivät alkueriin.

Hiihdon lisääntynyt lajikirjo, sääntömuutokset ja välineiden sekä harjoitusmenetelmien kehitys ovat mahdollistaneet nuorempien ja erityyppisten urheilijoiden menestymisen mc- ja arvokisatasolla. Alkueränsä voittanut, mutta kovavauhtisessa semifinaalissa viimeiseksi hyytynyt Mona-Liisa Malvalehto on suomalaisnaisista se, joka on selviten keskittynyt sprinttiin.

- Paras potku taisi mennä siihen alkuerään. Latu oli tosi mulju, siinä vain työnsi tasaisella ja juoksi suksilla, mutta sama kaikille. Kaatumiset kertoivat osaltaan siitä, että suksi tökki muillakin.

- Mutta olen suht tyytyväinen: tämä oli ensimmäinen perinteisen sprinttikisa tällä kaudella enkä ole Rukalla päässyt 12 sakkiin vuosiin. Kovuutta kaipaan lisää, mutta nyt on pahimmat höyryt ja jännitykset purettu, Malvalehto kommentoi.

Erikoistumispäätös on helpottanut paitsi käytännön elämää ja harjoittelun rytmittämistä, myös korvienvälin hallintaa.

Liiankin tutun tarinan perfektionismista, sairasteluista ja lopulta niin henkisestä kuin fyysisestä totaalistopista kokenut aikansa superlupaus Malvalehto, 31, osallistuu toki leirityksiin ja muuhun maajoukkueen toimintaan, mutta pohjatreeni pyörii omilla ehdoilla valmentaja-aviomies Ville Nousiaisen ja Niclas Grönin ohjelmilla.

- On pyritty nostamaan kestävyyttä; yksilölajissa tarvitaan joustoa menetelmiin, ja ihmiset palautuvat eri lailla. Meillä on nelivuotias lapsi, joka pitää myös ottaa huomioon aikatauluissa, mutta minusta on hyvä, että elämään mahtuu muutakin kuin urheilua. Nyt on oltu kuukausi Lapissa, joten paluu kotiin Kouvolaan alkaa olla itse kustakin ajankohtainen, Malvalehto hymähti.

Illan reteimmät kommentit irtosivat Ari Luusualta, joka kertoi uhmanneensa Sami Jauhojärven neuvoja:

- "Musti" sanoi, että älä vaan mee vaihtamaan kaistaa, täällä rytisee. No, mähän vaihdoin heti kun pystyin - enkä päässyt sitten edes lähelle kärkipäätä. Hävettää kävellä täällä, mutta pystyssä pysyin, kun ei ollut ketään niin lähellä että olisin voinut kaatua, Luusua leukaili.

Edit: Ari Luusuan kommentti meni alkuperäisessä tekstissä erehdyksessä Matias Strandvallin nimiin, miesten puhe oli peräkkäin nauhalla. Pahoittelen virhettä.

Kommentoi »