Dome Karukoski koulukiusaamisesta: "Pahinta ei ollut se, että sain turpaan."
Puheenaiheet
Dome Karukoski koulukiusaamisesta: "Pahinta ei ollut se, että sain turpaan."
Dome Karukosken ohjaama Leijonasydän-elokuva on paljon muutakin kuin tarina uusnatseista.
9.10.2013
 |
Apu

Dome Karukoski käsitteli lapsuuden kiusaamiskokemusta, kun hän ohjasi äärioikeistolaisten aikuisten elämästä kertovan Leijonasydän-elokuvan.

- Elokuva ei todellakaan kerro pelkästään äärioikeistosta, vaan ennakkoluuloista ja vihan sekä rakkauden kamppailusta, Karukoski sanoi tänään elokuvan ennakkoesityksessä Tennispalatsissa.

Karukoski on kohdannut itseensä kohdistuvia ennakkoluuloja lapsesta saakka. Hän syntyi Kyproksella, jossa hän pellavapäisenä poikana huomasi erottuvansa joukosta. 4,5-vuotiaana hän muutti äitinsä kanssa Suomeen. 

- En puhunut kunnolla suomea ja erikoinen nimeni aiheutti huuteluita. 

Lopulta kiusaaminen yltyi niin pahaksi, että Karukoski joutui vaihtamaan koulua. Kiusaamisen jäljet tuntuivat pitkälle aikuisuuteen.

- Pahinta ei ollut se, että sain pari kertaa kunnolla turpaan, minulle huudeltiin tai että tunsin itseni ulkopuoliseksi. Vaikeinta oli päästä eroon niistä psykologisista arvista, jotka jäivät. Nuorena aikuisena yritin pitkään miellyttää muita. Nyt uskon olevani sinut asian kanssa.

Koulun vaihtaminen auttoi Karukoskea pääsemään eroon kiusaamisesta.

- Itsetuntoni jouduin luomaan nollasta. Aloitin uudessa koulussa myös sosiaalisten suhteiden luomisen nollasta. Kun sain lopulta kavereita urheiluharrastusten kautta, itsetuntoni alkoi nousta pienin askelin. Omat sosiaaliset piirit alkoivat löytymään.

Karukoski ei ole hakenut ammattiapua lapsuuden kokemuksiinsa.

- Eikö jokainen elokuvaohjaaja ole keittiöpsykologi. Olen analysoinut itseäni itse ja muiden keittiöpsykologi-ystävieni kanssa. Muille, joilla on ollut samantapaisia kokemuksia, olen neuvonut juttelemaan ammattiauttajalle.

Elokuvan Karukoski toivoisi lisäävän ihmisten ymmärrystä.

- Viha aiheuttaa vihaa. Minäkin vihasin kiusaajiani. Toivoisin, että voisimme vihan sijaan yrittää ymmärtää syitä ihmisten käyttäytymismallien takana. Että olisi rakkautta ja ymmärrystä, muka-ymmärtämisen sijaan.

Viime kesänä avioituneen Karukosken mukaan rakkauden voima helpotti häntä vaikeassa tilanteessa. Hän myös analysoi omia ennakkoluuloja elokuvaa tehdessä.

- Voin paremmin, kun suhtaudun ihmisiin avoimesti. Tämä on ensimmäinen asia, jonka haluan opettaa omille lapsilleni, jos sellaisia joskus saan.

Kommentoi »