Apu

DNA paljastaa jopa epäillyn ulkonäön – Viiltäjä-Jackin salaisuuden selvittänyt tutkija Jari Louhelainen kertoo kuinka

DNA paljastaa jopa epäillyn ulkonäön – Viiltäjä-Jackin salaisuuden selvittänyt tutkija Jari Louhelainen kertoo kuinka
– DNA-näytteestä voidaan jo luoda digitaalinen passikuva eli mallintaa henkilön ulkonäkö, kuten hiusten, silmien ja ihon väri, kertoo Liverpoolin yliopiston molekyylibiologi Jari Louhelainen.
Julkaistu: 25.1.2021
DNA-tutkimus mullisti rikostutkinnan 1980-luvun lopulla. Tuolloin kehitetty tekniikka mahdollisti ihmisen DNA:n tunnistamisen häviävän pienestä määrästä materiaalia.
Ihmisen koko perimän sisältävä DNA on jokaisella ihmisellä erilainen identtisiä kaksosia lukuun ottamatta.
– DNA-tutkimus ottaa jatkuvasti uusia harppauksia eteenpäin. Lääketiede kulkee kehityksen etujoukoissa, joista tieto siirtyy jossakin vaiheessa rikosten selvittelyyn. DNA-näytteestä voidaan jo luoda digitaalinen ”passikuva” eli mallintaa henkilön ulkonäkö, kuten hiusten, silmien ja ihon väri, sanoo Liverpoolin yliopiston molekyylibiologi Jari Louhelainen.
Louhelainen avustaa Britannian poliisia rikosteknisessä tutkimuksessa. Vuonna 2004 hän onnistui DNA-tutkimuksen avulla selvittämään Viiltäjä-Jackin henkilöllisyyden. Kyseinen tappaja kylvi ­kauhua Lontoossa vuonna 1888.

Tietopankit ja sukututkimus rikostutkijoiden apuna

Tavallisten ihmisten kiinnostus sukujuuriensa selvittämiseen on luonut viime vuosina arvokkaita DNA-tietopankkeja.
– Rikostutkimusta varten kerätyistä DNA-tunnisteista saadaan selville vain itse tekijä tai hänelle hyvin läheistä sukua olevat henkilöt. Kuluttajille suunnatuissa DNA-testeissä sen sijaan analysoidaan satoja tuhansia DNA-merkkialueita.
On arvioitu, että sukututkimustietokantaan tarvitaan vain pari prosenttia väestöstä, jotta se kattaa kolmannen serkun tasolla lähes kaikki väestön yksilöt. Yhdysvalloissa poliisi sai vuonna 2018 kiinni Golden State Killer -sarjamurhaajan 40 vuoden etsinnän jälkeen, kun tutkijat pääsivät hyödyntämään internetissä toimivaa sukututkimuspalvelua.
– Jos poliisi pääsee käyttämään julkisia tietokantoja hyväkseen, niissä on valtava potentiaali vanhojenkin rikosten selvittämiseen. Tarvitaan vain yksi rikollisen sukulainen, joka on kiinnostunut sukututkimuksesta ja jättää DNA-tietojaan avoimiin tietopankkeihin.
Kommentoi »