Tuulilasi

Dieselit lirissä – yhä useampi suosii bensamoottoria

Citroenin pääjohtajan Linda Jacksonin mukaan dieselautojen myyntiluvut ovat romahtamassa lähivuosina. Etenkin, jos isoja eriä ostavat yritykset seuraavat yksittäisten kuluttajien käyttäytymistä.
Kuvat Citroën

Jackson kertoo, että lokakuussa myyntiin tulleen Citroen C3 Aircrossin myynnistä peräti 75 % on ollut bensiiniversioita.

”Kaikki merkit kertovat, että yksityiset kuluttajat valitsevat jo nyt todella paljon useammin autonsa bensiinimoottorilla kuin dieselillä. Saa nähdä, voidaanko tämä suunta vielä kääntää vetoamalla uusimpien puhtaampien dieselien vihreisiin arvoihin”, Jackson pohtii Autocarin mukaan.

”Monet yritykset, jotka ostavat kerralla isoja eriä autoja, ovat toistaiseksi vielä suosineet dieseleitä. Jos nämä yritykset alkavat seurata yksittäisten kuluttajien käyttäytymistä ja siirtyvät bensiinimoottoreihin, dieselit tulevat olemaan todella suurissa vaikeuksissa. Itse veikkaan, että dieselien kohdalla on tapahtumassa dramaattinen käänne. Voi hyvinkin olla, että pian niiden markkinaosuus on jo erittäin pieni.”

Dieselautojen myynti laski esimerkiksi Iso-Britanniassa viime vuonna 17 %, etenkin loppuvuodesta lasku oli jo todella suuri.

Jacksonin mukaan sähköautot ovat yksi ratkaisu, mutta niiden on vielä pystyttävä todistamaan elinkelpoisuutensa pitkällä tähtäimellä.

”Olen varma, että sähköautot ovat osaratkaisu, mutta vielä on paljon kysymyksiä, joihin ei ole vastauksia. Kuka esimerkiksi maksaa koko sähköautoinfrastruktuurin ja miten varmistetaan litiumioniakkujen riittävä tuotanto. Ja kuinka pystytään perustelemaan sähkövoiman tuottamisen ekologisuus”, Jackson pohtii.

Julkaistu: 12.2.2018
Kommentoi »