Tuulilasi

Dieselin savutus ei kerro hiukkaspäästöistä, vaan näistä aivan muista asioista


Lukijamme pohtii dieselpolttoaineiden eroja.
Kuvat Timo Villanen

Kysy Ketoselta -palstallamme voit kysyä mitä vain autoista tai autoilusta, ja asiantuntijamme Tapio Ketonen vastaa.

Lukijan kysymys:

"Olen huomannut, että Nesteen perusdiesel savuttaa ajossa merkittävästi enemmän kuin muut autojen dieselpolttoaineet? Nesteen Pro Diesel vaikuttaisi olevan eri tuote, se ei aiheuta savutusta juuri ollenkaan. Olen seuraillut tilannetta jo pidemmän aikaa ja tulos on aivan selvä. Mistähän tuo ero voi johtua näissä dieselpolttoaineissa? Kuinka paljon karstaa kertyneekään koneeseen tällä savutusta aiheuttavalla polttoaineella ja korjaukset maksaa jälleen kerran autoilija itse?! Ongelmahan ei näy uudemmilla, hiukkasuodattimilla varustetuilla autoilla mutta sekin voi tulla kalliiksi kun suodatin tukkeutunee nopeammin kuin normaalilla polttoaineella ajellessa. Ollaanko mukana tietämättämme Nesteen järjestämässä testissä, jossa polttoaineitten ominaisuuksia testataan käytännön olosuhteissa ja normaalissa ajossa ympäri vuoden?

Autoni on 2,0 l diesel ilman hiukkassuodatinta pakoputkessa. Katsastuksen savutustesti tuskin olisi mennyt läpi Nesteen perusdieselillä.

Ketonen vastaa:

"Lähetin kysymyksesi Nesteelle. Polttonesteiden tekninen asiantuntija Tuukka Hartikka arveli, ettei tuollaisia eroja oe kovin helposti havaittavissa. Tässä hänen vastauksensa kokonaisuudessaan:

Polttoaineiden ominaisuuksia jotka vaikuttavat näkyvään savutukseen (joka ei siis ole ihan sama asia kuin hiukkaspäästöt) ovat mm. aromaattipitoisuus (mono- sekä erityisesti polyaromaatit), rikkipitoisuus (mikäli se on korkea, >100ppm), tiheys ja tislaus. Aromaattipitoisuus vaikuttaa suoraan savutukseen, eli mitä enemmän aromaatteja sitä helpommin savuttaa, ja sama pätee rikkipitoisuuteen jos rikkiä on paljon. Mutta tiheys ja tislaus vaikuttavat savutukseen vain välillisesti ruiskutusjärjestelmän syöttömäärän kautta, joten vaikutukset riippuvat aina ruiskutusjärjestelmästä ja sen säädöistä.

Toinen puoli aihetta on, että mihin oikeasti verrataan. Verrataanko Neste Oilin express asemilla myytävää tuotetta Shellin dieseliin, ST1:n dieseliin, ABC:n dieseliin, Teboilin dieseliin, jne. Osa näistä tuotteista on nimittäin täysin samaa kuin Neste Oilin express asemilla (kuten esim. 2013 vuoden myyntitilastoista voi päätellä), lukuun ottamatta…"

Lue koko vastaus Kysy Ketoselta -palstalta ja jätä oma kysymyksesi kysymyslomakkeella.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 8.8.2014