Tuulilasi

Dieseleiden polkeminen aiheuttaa närää autonvalmistajissa


Eurooppalaiset autonvalmistajat ovat näreissään viranomaisille, koska suurien panostusten jälkeen dieseleiden myyntiä halutaan rajoittaa.
Kuvat Timo Villanen

Rajoitukset juontuvat dieselmoottorin tuottamista typpioksidipäästöistä, joita ei ole saatu laskettua tarpeeksi alas suurista ponnisteluista huolimatta. Viranomaiset ovat huolissaan ihmisten terveydestä.

Renault-Nissan allianssin Carlos Ghosn ja FCA Groupin Sergio Marchionne puolustavat kuitenkin moderneja dieselmoottoreita. Autonvalmistajia ärsyttävää etenkin se, että he joutuivat isolla rahalla kehittämään Euro 6-dieselmoottoreita, joita nyt ei haluta enää tukea.

Ghosn peräänkuuluttaa erityisesti pitkän aikavälin strategiaa dieselmoottoreille, koska nykyinen linjausten muutos ei ole tervettä autoteollisuudelle. Hieman yli puolet viime vuonna myydyistä autoista Euroopassa olivat dieselmoottorisia.

Kuitenkin esimerkiksi Ranskassa dieseleistä halutaan päästä eroon jopa valtion apurahalla. Vanhan dieselauton omistajalle tarjotaan 10 000 euroa, jos he vaihtavat sähköautoon, kerrotaan Automotive News Europessa.

Autonvalmistajat kuitenkin väittävät, että uudet Euro 6 -päästörajat tekevät huolet typpioksidipäästöistä olemattomaksi. Tilastojen mukaan typpioksipäästöt ovat tippuneet 84 prosentilla vuoden 2001 tasosta.

PSA:n toimitusjohtaja Carlos Tavares puolestaa toteaa, että vuoden 2020 päästötavoite alle 95 g/km hiilidioksidipäästöistä on utopiaa ilman taloudellisia dieselmoottoreita.

Niin tai näin, dieselmoottoreiden tulevaisuus voi olla uhattuna jo lähivuosina.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 13.4.2015