Diabetes altistaa suusairauksille
Terveys ja hyvinvointi
Diabetes altistaa suusairauksille
Sekä tyypin 1 että 2 diabetekseen liittyy monia lisäsairauksia, kuten munuaissairaus ja silmän verkkokalvon sairaus. Harva tietää, että diabetes altistaa myös monille suusairauksille.
12.1.2017
 |
Apu

Arvioiden mukaan jopa 40 prosenttia diabeetikoista sairastaa parodontiittia eli hampaiden kiinnityskudossairautta. Diabeetikolla riski sairastua kiinnityskudossairauteen on kolminkertainen. Myös ientulehdus ja hampaiden reikiintyminen vaivaavat diabeetikkoja enemmän kuin muita.

Merkittävin suusairauksien riskitekijä on elimistön matala-asteinen tulehdustila, joka liittyy usein diabetekseen. Koska myös parodontiitti ylläpitää matala-asteista tulehdusta, diabeetikolla on selvästi kasvanut suusairauksien riski.

Parodontiitti saa aikaan infektion, joka voi tuhota hammasta kiinnittävän luun niin, että hammas irtoaa leuasta. Pahimmillaan tulehdus voi levitä verenkierron kautta muualle elimistöön ja lisätä sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

Diabeetikolle sairaus on erityisen vakava: se voi heikentää diabeteksen hoitotasapainoa ja lisätä komplikaatioita. Jos hoito ei tehoa diabetekseen, syyksi paljastuu usein huono suunterveys.

Diabetesta hoitavan lääkärin tulisikin ohjata potilas suun ja hampaiden tutkimuksiin osana kokonaisvaltaista hoitoa. Erityishuomiota kannattaa kiinnittää ikenien tilaan. Aina parodontiitti ei oireile ollenkaan, mutta ienverenvuoto, mahdollinen märkävuoto sekä paha haju ja maku suussa kielivät siitä, että hampaat kannattaa tutkituttaa.

Teksti: Noora Takamäki

Lähteet: Oral, Terveys 2011 -tutkimus, Terveyskirjasto

Kommentoi »