Tuulilasi

Detroit 2017: VW Kleinbus palaamassa vihdoinkin – tällä kertaa sähköisenä ja robottiautona


VW on julkistanut Detroitin autonäyttelyssä I.D. Buzz -konseptiauton, joka antaa viitteitä merkin tulevasta täyssähköisestä tila-autosta.
Teksti Max Lange
Kuvat Volkswagen

I.D. Buzz on nyt saksalaismerkin toinen täyssähköautokonsepti, jonka se on julkistanut tuoreen strategiamuutoksensa jälkeen. Selkeästi legendaarisesta ensimmäisen sukupolven Kleinbusista paljon vaikutteita saanut tila-auto visioi kuitenkin tulevaisuuden liikkumisratkaisuja.

Melkein viisimetrinen I.D. Buzz on kahdeksanpaikkainen tila-auto, jota VW kutsuu ”tilaihmeeksi”. Konseptiauton akut ja voimalinja on sijoitettu lattian alle, mikä on mahdollistanut tehokkaan ja tasaisen tilankäytön.

Sähköautona uusi Kleinbus on ajanmukainen. Sen akuston kapasiteetti on peräti 110 kWh, mikä lupailee VW:n mukaan noin 600 kilometrin toimintamatkaa. Hurjan 275 kW latausnopeudella sen akku latautuu vain puolessa tunnissa 30 prosentista 80 prosenttiin.

VW I.D. Buzzin suorituskyky lienee myös riittävä. Kiihdytys 0–100 km/h sujuu 5 sekunnissa ja huippunopeus on rajoitettu 160 km/h. Sähkökonsepti on nelivetoinen, sillä sen sähkömoottorit sijaitsevat etu- ja taka-akselilla. Takapyörät ovat myös kääntyvät, mikä mahdollistaa erittäin pienen 11 metrin kääntösäteen.

I.D. Buzziin on myös ahdettu hurja määrä uusinta tekniikkaa, sillä sen luvataan olevan kaiken huipuksi täysautonominen. Vaikka konsepti on säilyttänyt vielä ratit ja polkimet, siirtyvät ne autonomisen ajamisen moodissa sivuun, jolloin kuljettaja voi kääntää penkkinsä kohti matkustamoa ja seurustella muiden matkustajien kanssa.

VW on lanseeraamassa I.D. -sähköautobrändin ensimmäisen tuotantomallit vuonna 2020. Nyt julkistetulle konseptiautolle voinee povata myös menestystä. Se nähtäneen toivottavasti jossain muotoa tuotannossa. VW esittelee myös keväällä Shanghain autonäyttelyssä täyssähköisen katumaasturin prototyypin.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 9.1.2017