Tuulilasi

Detroit 2017: Uskoisitko tätä autoa Kiaksi? – näyttävä takavetoinen sportsedan myös Suomeen


Kia on julkistanut Detroitin autonäyttelyssä erittäin näyttävän takavetoinen sedanin, jolla korealaismerkki aikoo haastaa saksalaiset premium-kilpailijat.
Teksti Max Lange
Kuvat Kia

Stingeriksi nimetty uutuus on suunniteltu ja muotoiltu Saksassa, ja sen linjoista on vastannut Kian päämuotoilija Peter Schreyer. Erittäin näyttävä auto toimii jatkossa myös Kian lippulaivana Euroopan markkinoilla. Korealaismerkki lupaa, että se on myös suorituskykyisin koskaan valmistettu Kia.

Muotoilullisesti Stingerissä on lukuisia hienoja yksityiskohtia. Keulan perusteella Stinger on selkeästi Kia, sillä nokkaa korostaa tuttu Tiger Nose -maski. Autoon on luotu ja matala ja leveä yleisilme, joka lisää sporttisuutta. Stingerin takaosa poikkeaa kuitenkin saksalaisten linjasta. Takaosassa voi nähdä hieman Kia Optimaa sekä 2000-luvun puolen välin Maserati Quattroportea.

Stingerin ajo-ominaisuuksien olisi tietenkin vastattava komeaa ulkonäköä. Kia kaappasi pari vuotta sitten BMW:ltä Albert Biermannin, joka vastasi baijerilaismerkillä M-autojen osastosta. Uusi Stinger on Kian mukaan ensimmäinen auto, jossa Biermannin kädenjälki todella näkyy. Stingerin ajo-ominaisuuksien pitäisi siis ainakin paperilla olla kunnossa.

Yli 4,8-metrisen auton voimalinja on myös mielenkiintoinen. Voima taka-akselille välitetään Kian itse kehittämän 8-portaisen automaattivaihteiston välityksellä. Moottorivalikoima koostuu toistaiseksi vasta vain bensiinimoottoreista. Autoon julkistettiin sekä 2-litrainen bensiiniturbo (255 hv ja 353 Nm) että 3,3-litrainen V6-turbo (365 hv ja 510 Nm).

Voisi kuvitella, että myöhemmässä vaiheessa Stingeriin julkistetaan Euroopan markkinoilla elintärkeä dieselmoottorivaihtoehto. Kian mallistossa ei toistaiseksi olekaan tehokasta dieselmoottoria. Pohjoisiin olosuhteisiin Kia tarjoaa myös nelivetoista mallia.

Kia Stingerin ohjaamo erottuu myös edukseen. Ohjaamon keskellä sijaitsevat kolme pyöreää ilmansuutinta muistuttavat jopa legendaarisesta Ferrari 360 Modenasta. Ohjaamossa on paljon tuttuja Kia-elementtejä, mutta kojelaudan ilme vaikuttaa pääosin kilpailukykyiseltä.

Uusia uria Kialle avaava Stinger on tulossa myös Suomeen syksyllä 2017.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 9.1.2017