Tuulilasi

Detroit 2017: Lexus julkisti räväkän lippulaivansa – ”ilmaisee japanilaisia perinteitä ja kulttuuria”


Lexus on julkistanut Detroitin autonäyttelyssä uuden LS:n, joka on myös Toyotan premium-merkin lippulaiva. Malli jatkaa Lexuksen räväkkää muotoilutrendiä.
Teksti Max Lange
Kuvat Lexus

Uusi LS on viidennen sukupolven malli. LS on Lexukselle erittäin tärkeä, sillä merkin historia alkoi juurikin LS-mallilla 28 vuotta sitten. Lexus onkin lähtenyt uuden LS:n suunnittelussa liikkeelle perusteista.

Se on halunnut luoda auton, joka edustaa japanilaisia perinteisiä arvoja, mutta on kuitenkin aidosti globaali auto. LS:n pääinsinöörin, Toshio Asahin mukaan he ovat suunnitelleet auton, joka ylittää luxus-segmentin asiakkaiden odotukset. He eivät ottaneet mallia muilta merkeiltä, vain tekivät oman näkemyksensä mukaisen auton.

Uutuus on pidempi, matalampi ja leveämpi kuin edeltäjänsä. LS perustuu merkin uudelle pohjarakenteelle, joka löytyy myös jo julkistetusta LC 500 -coupésta. LS:n akseliväli on tosin pidempi kuin LC:ssä. LS:stä tarjotaan vain pitkäakselivälistä versiota.

Vaikka auton koko on kasvanut, on Lexus onnistunut tiputtamaan auton painoa noin 90 kilolla. Osa tästä selittyy myös uudella 3,5-litraisella kaksoisahdetulla V6-moottorilla. Pata tuottaa mojovat 421 hevosvoimaa ja vääntöäkin dieselimäiset 600 Nm. Parannusta on joka suuntaan aiempaan V8-moottoriin verrattuna.

Uuden V6:n voimavarat välitetään tiehen uuden 10-portaisen momentinmuunninvaihteiston välityksellä. Lexus väittää, että laatikon vaihdot ovat yhtä nopeat kuin kaksoiskytkinvaihteistoissa.

LS:n ohjaamossa on kuvien perusteella erittäin hienostunut tunnelma. Keskikonsolin muodossa on jotain samaa Mercedesin S-sarjan kanssa, mikä ei ole lainkaan huono asia. Lexus on panostanut auton ohjaamossa kokonaisvaltaiseen luksuksen tuntuun, joka ympäröi kuljettajan kauttaaltaan.

Uuden LS:n myynti Yhdysvalloissa starttaa ennen vuoden 2017 loppua. Eurooppaan saapumisesta ei ole vielä vahvistettua tietoa.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 10.1.2017