Dan Brown Avulle: ”Robert Langdon voisi seikkailla Helsingissä!”
Kulttuuri
Dan Brown Avulle: ”Robert Langdon voisi seikkailla Helsingissä!”
Avun toimittaja Raila Kinnunen tapasi kirjailija Dan Brownin Italian Firenzessä. Lue harvinainen haastattelu kirjallisuuden supertähden ajatuksista kirjoittamisesta, Danten helvetistä, Firenzestä ja elämästä.
19.6.2013
 |
Apu

Dan Brownin uudessa Inferno-trillerissä symbologiaprofessori Robert Langdon puikkelehtii pahisten jahtaamana historiallisessa Firenzessä ja yrittää pelastaa ihmiskunnan karmealta tuholta. Langdon on Brownin kolmen aiemmankin menestyskirjan sankari, Da Vinci -koodin, Enkelien ja demonien sekä Kadonneen symbolin – yhteismyynti 200 miljoonaa kirjaa, neljäskin kipusi kahdessa viikossa yli kymmenen miljoonan menekkiin ja bestseller-listoille.

Brown on lupsakka ja ujo mies, hyvä puhuja.

Mikset toisi Langdonia Pietariin, ainutkertaiseen Eremitaasiin ja antaisi hyvän saada voittonsa mukavassa Helsingissä?

– Hyvä ehdotus! Täytyy laittaa korvan taakse. Hävettää, etten ole käynyt Eremitaasissa, vastaa taidehistoriaan hurahtanut kirjailija.

Kasvoista paistaa, miten idea alkaa raksuttaa ja taltioitua maailman parhaan koukuttajan päässä.

Onko totta, että sinulla on noin tusina Langdon-aihetta muhimassa?

– Jotkin niistä ovat vain ajatuksen tasolla, toisista olen kirjoittanut pari liuskaa merkinnällä: mahdollinen Langdon-aihe. Eremitaasi, Pietari ja Helsinki pääsivät juuri tälle listalle.

Teet taustayötä tapahtumapaikoilla kuukausitolkulla. Tulkaa kesällä, kun kuulemma kammoat kylmää.

– En minä kammoa, vaan vaimoni Blythe, Kalifornian tyttö! Vikittelin hänet kotiseudulleni Uuteen-Englantiin eräänä kauniina päivänä. Varovaiseen kysymykseeni sinne muuttamisesta Blythe vastasi, että muutetaan, muutetaan. Muutimme, ja sitten satoi lunta viiden kuukauden ajan.

– Blythe hoki, että voi, voi, täytyy hankkia talo Karibialta. Asumme yhä New Hampshiressä, mutta aina joulun jälkeen suuntaamme kauas etelään, eräällä saarelle.

Toivottavasti Blythe ja Dan Brown osuvat Itämeren tunnustelureissullaan kauniiseen päivään.

Teksti Raila Kinnunen

Kuva Joonas Vuorinen

Lue Avun numerosta 25/2013 suuri Dan Brown –tähtihaastattelu.

Kommentoi »