Tuulilasi

Daimlerilla varasuunnitelma, jos Li Shufu muuttuu ahneeksi


Daimler on tehnyt varasuunnitelman itsensä suojelemiseksi siltä varalta, että yhtiön uusi suurin osakkeenomistaja Li Shufu osoittautuu liian aggressiiviseksi.
Kuvat All Over Press

Geelyn perustaja Li Shufu osti helmikuussa Daimlerista 9,7 % siivun noin seitsemällä miljardilla eurolla. Hän on sanonut, ettei aio hankkia enää lisää Daimlerin osakkeita.

”Olemme tehneet jo varasuunnitelman mahdollisen valtausyrityksen skenaariota vastaan. Olemme valmiit suojelemaan itseämme, vaikka emme usko, että mitään ongelmia tässä asiassa syntyy. Mikään ei viittaa siihen, että Li alkaisi aiheuttaa meille ongelmia”, sanoo Daimlerin pääjohtaja Dieter Zetsche Automotive Newsin mukaan.

”Meillä on lähinnä yleisen tason suunnitelmia tämän kaltaisen tilanteen varalle. Tietenkään emme kerro niistä julki, koska silloin ne menettäisivät merkityksensä. Tällä hetkellä olen hyvin tyytyväinen siihen, miten osakekantamme jakautuu.”

Li on kertonut haluavansa toimia kuin kuka tahansa Daimlerin osakkeenomistaja.

Zetschen mukaan Lin kanssa on käyty keskusteluja tulevaisuudesta, mutta ne ovat rajoittuneet lähinnä ajatustenvaihtoon ja ideointiin autoteollisuuden muutoksesta ja siitä, millaisia eri mahdollisuuksia yhteitsyöllä tulevaisuudessa voisi olla.

”Emme ole menneet yksityiskohtiin, emmekä ole tietenkään tehneet mitään päätöksiä yhtään mistään. Keskustelut ovat olleet hyvin rakentavia, yhteityömme on vasta alkuvaiheessa, joten tällainen tietovaihto ja suunnittelu on täysin normaalia”, Zetsche sanoi.

Jos Li saisi Kiinan hallituksen tuen ja haluaisi vallata lisää Daimlerista, se ei olisi ensi kerta, kun saksalainen autonvalmistaja astuu vastaavaan kuoppaan. Viime vuosikymmenellä Porschelle kävi niin Volkswagen Groupin kanssa.

Julkaistu: 3.5.2018