Tuulilasi

Daimler laski sähköautojen myyntiennustettaan: "Tämä on vielä uusi haaste ja uusi teknologia"


Daimlerin pääjohtaja Dieter Zetsche on maltillistanut aiempaa arviotaan yhtiön sähköautomyynnin suhteen. Zetsche puhui asiasta Mercedeksen EQC-sähköauton esittelytilaisuudessa.
Kuvat Mercedes

Daimler on julkistamassa vuoteen 2022 mennessä kymmenen Mercedeksen ja Smartin sähköautoa. Aikaisemmin sähköautojen myyntiennuste kokonaismyynnistä vuonna 2025 oli 25 %, nyt Zetsche on maltillisempi.

”On selvää, että EQC:n myynti ei kiihdy samalla vauhdilla kuin polttomoottoriautojen poistuminen vähenee. Oletettavasti sähköautomyyntimme tulee olemaan 15 % luokkaa vuonna 2025”, Zetsche sanoo.

”Olemme vasta tulossa sähköautomarkkinoille, tarkempia ennusteita myynnistä voimme tehdä vasta, kun näemme, miten asiakkaat reagoivat tähän autoon.”

Automotive Newsin mukaan Zetschen huoli juontaa juurensa Teslan paljonpuhutuista ongelmista Model 3:nsa tuotannon kanssa. Se on herättänyt kysymyksiä siitä, tulevatko perinteiset autonvalmistajat myös joutumaan sähköautojen tuotantovaikeuksiin.

Daimler haluaa taata saman laadun niin sähköautoilleen kuin jo yli 100 vuotta valmistamilleen polttomoottoriautoille.

”Myyntiorganisaatiomme ja jälleenmyyjämme olisivat varmasti tyytyväisempiä, jos pääsisimme tuotantoon käsiksi aikaisemmin ja pystyisimme heti tuottamaan enemmän sähköautoja. Tämä on uusi teknologia ja uusi haaste, joten uskomme, ettei tuotantoa kannata heti räjäyttää pilviin”, Zetsche sanoi.

Zetsche kertoi myös, että sähköautot tulevat olemaan Daimlerille kannattavia, eivät rahasyöppöjä.

”Voisi käydä huonosti, jos EQC:n tuottomarginaali olisi negatiivinen ja volyymimme olisi valtava. Silloin se satuttaisi meitä. Siksi tuotannon nopea kasvattaminen saattaisi vähentää absoluuttisia tuottoja, mutta tämän auton tuottomarginaali tulee olemaan positiivnen heti ensimmäisestä myydystä autosta lähtien.”

Julkaistu: 5.9.2018