Tuulilasi

Daimler ennätystulokseen – tulevat haasteet katkaisevat kasvun


Daimlerin tulos 2017 oli hieman odotettua parempi. Yhtiön mukaan investoinnit uusiin teknologioihin kuten sähköautoihin ja autonomisiin autoihin ovat vaatineet veronsa. Ja tulevat vaatimaan jatkossakin.
Kuvat All Over Press

Yhtiön oma ennuste on, että vuoden 2018 tuloksesta tulee samanlainen kuin 2017. Siihen on syynsä.

”Ennusteeseen vaikuttavat esimerkiksi valuuttakurssit sekä oletettu kustannusten kasvu autoteollisuuden murroksen vuoksi. Odotamme ensi vuodesta hyvin samanlaista tulosta kuin 2017 niin kokonaisuuden kuina automyynnin osalta”, sanoo pääjohtaja Dieter Zetsche.

Evercore ISI:n analyytikon Arndt Ellinghorstin mukaan Daimlerin ennuste ensi vuodesta peilaa koko autoteollisuuden tilannetta.

”Totta kai me kaikki tiedämme nämä tulevat taakat ja haasteet, mutta silti asian näkeminen noin mustavalkoisesti on mielestäni hiukan outoa”, Ellinghorst sanoo.

”Mutta ei Daimler ole yksin. Joka ikiselle autonvalmistajalle tulee olemaan haaste kasvattaa voittoaan tai edes pysyä samoissa.”

Daimler teki sekä myynnin että voiton ja liikevaihdon ennätyksensä 2017. Siihen vaikuttivat etenkin suositut SUV:t sekä Mercedeksen uuden sukupolven E-sarja.

Jokaisen valmistajan haasteena on kuitenkin sähköautojen ja autonomisten autojen kehitykseen palavat kustannukset. Ellinghorstin mukaan uudelleenorganisointi tulevaisuuden haasteita varten maksaa 300-400 miljoonaa euroa, ja tutkimus- sekä kehitystyö jopa 700 miljoonaa. Juuri siksi voiton kasvattaminen lähivuosina on iso haaste.

”Tuo Daimlerin ennuste on pettymys. Nollakasvu ensi vuonna tähän vuoteen verrattuna kertoisi siitä, että jokin mättää”, kommentoi puolestaan Bankhaus Metzlerin analyytikko Jürgen Pieper.

(Lähteet: Bloomberg ja Reuters)

Julkaistu: 1.2.2018