
D-vitamiini on osoittautunut hormonien tavoin toimivaksi moniottelijaksi. Sille on reseptoreja muun muassa lihaksissa, aivoissa ja suolistossa. Luustovaikutusten lisäksi elimistön hyvä D-vitamiinistatus saattaa esimerkiksi parantaa vastustuskykyä ja ehkäistä kaatumisia.
Moni on alkanut käyttää isoa annosta D-vitamiinia terveyshyötyjen toivossa. Ilmeisesti D-vitamiini on aiemmin ajateltua turvallisempi ravintolisänä, vaikka se rasvaliukoisena varastoituukin elimistöön. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, mitkä olisivat veren optimaaliset D-vitamiinitasot parantamaan elimistön toimintaa ja ehkäisemään eri sairauksia. Viranomaiset varoittelevat suurista, esimerkiksi 100 mikrogramman päiväannoksista, koska niiden pitkäaikaisen käytön turvallisuudesta ei ole varmuutta.
Parhaillaan Itä-Suomen yliopiston FIND-tutkimuksessa selvitetään suosituksia suurempien D-vitamiiniannosten vaikutuksia muun muassa luustoterveyteen sekä sydän- ja verisuonitautien, syöpien, tyypin 2 diabeteksen ja masennuksen riskiin. Tähän mennessä saadut tulokset viittaavat siihen, että geenitoiminnan aktivoimiseksi eri ihmiset saattavat tarvita eri annoksen D-vitamiinia, ja siten sen saanti tulisi mahdollisesti räätälöidä yksilöllisesti.
Lue myös:
Teksti Katriina Ylönen