Apu

D-vitamiinilisien hyötyjä liioiteltu? Uusi tutkimus vie mattoa väitteiden alta

D-vitamiinilisien hyötyjä liioiteltu? Uusi tutkimus vie mattoa väitteiden alta
54 000 aikuisen seurantatietoihin perustuva tutkimus vähentää toiveita D-vitamiinilisien vaikutuksista.
Julkaistu: 23.10.2018

D-vitamiinilla on monia hyviä puolia ja D-vitamiinilisää kannattaa Suomessa talvisin syödä. Uusi tutkimus antaa kuitenkin osviittaa, että kaikki D-vitamiinilisiinin liitetyt terveysvaikutukset eivät ehkä pidä paikkaansa. D-vitamiinilisien on nimittäin toivottu ehkäisevän luunmurtumia ja lisäävän luiden kestävyyttä, mutta tutkimustiedon kertyessä toiveet ovat osoittautumassa turhiksi. D-vitamiinilisät eivät todennäköisesti vähennä myöskään kaatumisia, vaikka niinkin on ajateltu.

Tiedot perustuvat laajaan ja laadukkaaseen, 81 satunnaistettua ja lumekontrolloitua tutkimusta kattavaan meta-analyysiin, joka kattoi yhteensä lähes 54 000 aikuisen seurantatiedot.

Analyysin mukaan D-vitamiinilisillä ei ollut minkäänlaista vaikutusta siihen, miten todennäköisesti osallistuja sai luunmurtuman, lonkkamurtuman tai kaatui. D-vitamiineilla ei ollut käytännössä vaikutusta myöskään luutiheyteen. Tulokset olivat samat riippumatta käytetystä D-vitamiiniannoksesta.

Ei tulisi suositella tällaiseen käyttöön

Tutkijat pitävät tuloksia osoituksena siitä, ettei D-vitamiinilisien käyttö luunmurtumien ehkäisyssä ja luuterveyden edistämisessä ole perusteltua eikä sitä tulisi tällaiseen käyttöön suositella. D-vitamiinin liian vähäinen saanti voi kuitenkin aiheuttaa terveyshaittoja, joten vitamiinilisät ovat paikallaan D-vitamiinin vajauksesta kärsiville ja etenkin talvisin myös vajauksen ehkäisemiseksi. Tulokset eivät myöskään sulje pois sitä mahdollisuutta, että D-vitamiinilisistä on luuston hyvinvoinnista riippumattomia terveyshyötyjä.

D-vitamiinia syntyy iholla auringon UVB-säteilyn vaikutuksesta, mutta sitä saa myös ruoasta kuten kalasta sekä vitaminoiduista tuotteista, kuten margariineista ja lehmän- tai kasvimaitotuotteista. D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa muun muassa luiden haurastumista.

Tutkimus julkaistiin Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä.

Lähde: Duodecim

Kommentoi »