Apu

Curb Your Enthusiasm: Natsikoira, seksinukke ja etuoikeutetun valkoisen miehen itsekkyys – 10. kausi, HBO Nordic

Curb Your Enthusiasm: Natsikoira, seksinukke ja etuoikeutetun valkoisen miehen itsekkyys – 10. kausi, HBO Nordic
Curb Your Enthusiasmin perusaihe ei muutu: mistä vain voi vetää raivarit, mitä ja ketä tahansa voi pilkata. Larry Davidin komediasarja on yhä hysteerisen hauska ja samalla tuskallisen myötähäpeää herättävä.

Kahden vuoden tauon jälkeen komediasarjasta Curb Your Enthusiasm (jota on esitetty Suomen televisiossa nimellä Jäitä hattuun) HBO:lle saatiin sarjan kymmenes kausi, ja kaikki on niin kuin ennenkin.

Vuonna 2000 alkanut sarja on yhä pikkumaisuuden korkea veisu, itseään esittävään Larry Davidiin henkilöityvä sitcom ihmisen loputtomasta itsekkyydestä ja riidanhalusta.

Amerikan pulttiboi Larry Davidille on lopulta aivan sama, kuka hoitaa USA:n presidentin tehtäviä, sillä hänen maailmansa keskipisteeseen mahtuu vain hän itse.

Donald Trumpista on tosin juuri nyt hänelle välitöntä hyötyä, sillä pitämällä Make America Great Again -lippistä julkisilla paikoilla hän saa karkotettua huomattavan monet ihmiset läheisyydestään. (Mikä ei tosin ole ollut ongelma yhdelläkään sarjan tuotantokaudella.)

Valkoinen mies ei muutu

Curb Your Enthusiasmin lähtökohta on pysynyt parinkymmenen vuoden aikana samana, sillä eihän ihminen muutu – ei varsinkaan valkoinen etuoikeutettu miljonäärimies, jollaista Larry David omana itsenään niin ansiokkaasti esittää.

Sarjan kymmenennellä kaudella päästään tutustumaan muiden muassa natsikoiraan, seksinukkeen ja Jon Hammiin (mm. Mad Men), joka esittää itsenään näyttelijää, joka hankkiutuu Davidin seuraan ottaakseen häneltä vaikutteita esittämäänsä roolihahmoon. Hamm omaksuu Davidin elkeet pelottavan hyvin.

Aivan kuten South Parkin räävittömyyden alla on huomattavan skarppia yhteiskuntakritiikkiä, Curb Your Enthusiasm on räkänauru vasten omaan tärkeyteensä tukehtuvien, first world problemsien kanssa omaa ja muiden aikaa tuhlaavien ihmisten naamaa.

Tähän tarkoitukseen Larry David on valjastanut omat kasvonsa ansiokkaasti. Myös Seinfeldin toisena luojana tunnettu David kuuluu yhä USA:n komediantekijöiden kirkkaimpaan kärkeen.

Julkaistu: 17.3.2020
Kommentoi »