Concierge: Vapaaehtoinen lentomaksu?
Matkailu
Concierge: Vapaaehtoinen lentomaksu?
Tällä kertaa Concierge pohtii vapaaehtoisia lentomaksuja. Minkä palvelun kautta lennon hiilidioksidipäästöt kannattaisi hyvittää? 
6.11.2013
 |
Mondo

Concierge pitää luonnosta, lapsista ja eläimistä. Siksi lentomaksut ovat hänen sydäntään lähellä.

Lentomaksuissahan on kyse siitä, että lentojen hiilidioksidipäästöjä hyvitetään maksamalla rahaa jollekin järjestölle, joka ohjaa summan hankkeisiin, jotka kompensoivat päästöjen aiheuttamia haittoja.

Lentomaksut eivät tietenkään poista lentämisen haittoja kokonaan. Mutta kuten Mondon julkaisemassa Vastuullisen matkailijan käsikirjassa todetaan: jos lentää, maksun maksaminen on parempi kuin jättää maksamatta.

Päästömaksuja kerääviä järjestöjä on useita. Palvelun valinta on vaikeaa, koska alalla ei ole yhteisiä pelisääntöjä. Eri yrityksillä on erilaisia laskureita, jotka mittaavat päästöjen määrää ja niistä maksettavaa summaa hieman eri tavoin.

Conciergen luottoasiantuntija Luontoliiton pääsihteeri Leo Stranius suosittelee Atmosfairia (www.atmosfair.de) sekä Maan ystävät -ympäristöjärjestön lentomaksua (www.lentomaksu.fi). Atmosfair, jonka sivustolla on erinomainen laskuri, tarjoaa esimerkiksi Helsinki–Bangkok-meno-paluulennon maksuksi 126 euroa per henkilö. Maan ystävät suosittelee 10 prosentin maksua lentolipun hinnasta. Toisenlaisen näkökulman tarjoaa ruotsalainen ilmastoasiantuntija Petter Lydén. Hän uskoo, että paras vaihtoehto on osallistua EU:n päästökauppaan.

Kaikkitietävällä Conciergellakin menee EU:n päästökaupasta puhuttaessa sormi suuhun, mutta yksinkertaistettuna kyse on EU:n järjestelmästä, jolla yritetään vähentää päästöjä määräämällä jokaiselle jäsenmaalle hiilidioksidipäästökiintiö. Valtiot jakavat kiintiöt oman maansa yrityksille, jotka voivat sitten ostaa ja myydä näitä päästöoikeuksia keskenään.

Lydén on ollut mukana kehittämässä ruotsalaista Utsläppsrätt.se-palvelua, joka ostaa päästöoikeuksia markkinoilta. Suomessa ei ole vielä järjestöä tai yritystä, joka hoitaisi lentomaksut EU:n päästökauppajärjestelmän kautta, mutta myös suomalaiset voivat maksaa lentomaksunsa Utsläppsrättin kautta. Utsläppsrätt.se:n laskurin mukaan Helsinki–Bangkok-meno-paluulennoista pitäisi pulittaa päästökauppiaille noin 110 euroa per henkilö.

Mondon Concierge palveluksessanne. Kysy mitä tahansa matkailusta, Concierge selvittää tai keksii tarpeeksi uskottavan vastauksen. Lähetä kysymyksesi palautelomakkeen kautta tai mondo@a-lehdet.fi

Kommentoi »