Mondo

Concierge: Saako lennolla neuloa?


Onko virkkuukoukkujen vieminen lentokoneen matkustamoon sallittua? Entä saako lennon aikana neuloa tai virkata? Mondon Concierge ryhtyi selvittämään asiaa.
Kuvat Rami Niemi

Concierge on virkannut viimeksi kansakoulussa, joten kysytään asiantuntijoilta.

»EU-maissa, Norjassa ja Sveitsissä käsimatkatavaroissa saa kuljettaa muovisia ja puisia neulepuikkoja ja virkkuukoukkuja», Finavian turva-asiantuntija Jari Amnell kertoo. Finavia vastaa esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoaseman turvatarkastuksista.

Metallisia ja luusta tehtyjä puikkoja koneeseen ei saa ottaa. Kannattaa käydä mitamukaanlennolle.fi-hakupalvelussa, josta pääsee tarkistamaan, mitä saa viedä matkustamoon ja mitä ruumaan.

Palvelusta selviää, että metallisten sukkapuikkojen ja virkkuukoukkujen lisäksi sellaisten jokamiehen työkalujen kuten veitsenteroituspuikkojen ja nostokoukkujen ottaminen matkustamoon on kielletty. Hitsauspuikon saa onneksi kuljettaa käsimatkatavarassa.

Käsityötarpeita saa viedä matkustamoon myös Yhdysvalloissa, kerrotaan lentoturvallisuutta valvovan Transportation Security Administrationin verkkosivuilla (www.tsa.gov).

Conciergen tiedossa ei ole lentoyhtiötä, joka kieltäisi neulomisen matkustamossa, mutta sekin on mahdollista. Jos matkustat muualla kuin EU:ssa tai Yhdysvalloissa, tarkista asia erikseen maan viranomaisilta ja lentoyhtiöltä.

Mondon Concierge palveluksessanne. Kysy mitä tahansa matkailusta, Concierge selvittää tai keksii tarpeeksi uskottavan vastauksen. Lähetä kysymyksesi palautelomakkeen kautta tai mondo@a-lehdet.fi

Julkaistu: 14.5.2014