Concierge: Passin voimassaolosta
Matkailu
Concierge: Passin voimassaolosta
Tällä kertaa Mondon matkailuasiantuntija Conciergelta kysytään, miksi jotkin maat vaativat, että passi on voimassa kolme kuukautta maasta poistumisen jälkeen.
Julkaistu 20.5.2015
Mondo

Ihan vain piruuttaan. Ei nyt sentään! Kysytäänpä asiaa ulkoasiainministeriöstä.

"Passin tulee olla voimassa kolme tai kuusi kuukautta maasta poistumisen jälkeen vähän kuin varmuudeksi", Kim Kuivalainen passi- ja viisumiyksiköstä sanoo.

Jos esimerkiksi sairastut ja joudut jäämään matkakohteeseen pidemmäksi aikaa, on hyvä että myös passisi on voimassa pidempään. Vieraasta maasta poistuminen ilman voimassa olevaa passia on melko vaikeaa.

Jos passi ehtii umpeutua, uutta on haettava lähimmästä Suomen edustustosta.

Jos lähellä ei ole Suomen edustustoa, jonkin muun EU-maan suurlähetystöstä voi hakea Emergency Travel Document -matkustusasiakirjaa kotimatkaa varten. Se voikin olla hankalampi juttu, jos on passitta vaikkapa Malediiveilla, jossa ei ole Suomen eikä EU-maan suurlähetystöä.

Silloin apuun rientää Malediivien Suomen kunniakonsulaatti. Kunniakonsuli ei voi myöntää passia, mutta hän voi auttaa yhteystietojen järjestämisessä.

Todennäköisesti konsuli ottaisi yhteyttä Suomen New Delhin suurlähetystöön, joka puolestaan lähettäisi virallisen pyynnön Malediivien rajaviranomaisille. Rajaviranomaiset sitten päättäisivät, myöntävätkö he maastapoistumisluvan vai eivät.

Ei siis kannata lähteä Malediiveille. Koskaan. Eihän siellä ole edes mitään ainutlaatuista nähtävää, pelkkää vettä.

Mondon Concierge palveluksessanne. Kysy mitä tahansa matkailusta, Concierge selvittää tai keksii tarpeeksi uskottavan vastauksen. Lähetä kysymyksesi palautelomakkeen kautta tai mondo@a-lehdet.fi  

Kommentoi »