Concierge: Miten tilaan ruokaa Venäjällä?
Matkailu
Concierge: Miten tilaan ruokaa Venäjällä?
Miten pietarilaisessa ravintolassa saa ruokaa, jos ei puhu venäjää? Entä mitkä ovat Conciergen Pietarin-neuvot?
15.1.2014
 |
Mondo

Vielä kymmenisen vuotta sitten Concierge kävi usein Pietarissa, kaupungin klubit kun ovat auki aamuun saakka. Eräänkin helsinkiläisen matkatoimiston pikku-joulujen jälkeen Conciergen ystävä Repe päätti, että nyt otetaan taksi Pietariin. Vaikka Concierge on vannonut vaikenevansa tuon reissun detaljeista, sen verran voinee sanoa, että matka tuli kalliiksi.

Mutta ei eksytä asiasta, vaan annetaan asiantuntijan vastata. Conciergen ystävä, Sokos Hotellia Pietarissa johtava Marja-Liisa Järvenpää sanoo, että Pietarissa ravintoloissa pärjää, vaikkei osaisi venäjää. Englanninkielinen ruokalista löytyy useasta paikasta.

»Lähes kaikissa paikoissa löytyy aina joku, joka puhuu englantia. Jos ei löydy, sellainen henkilö pyydetään paikalle», Järvenpää sanoo.

»Venäläiset puhuvat paljon rohkeammin vierasta kieltä kuin pedantit suomalaiset. Vaikka taito olisi heikko, he ainakin yrittävät.»

Tarjoilijat ovat Pietarissa usein nuoria, ja nuorten kielitaito on hyvä.

»En ole Pietarissa nähnyt yhtään yli 30-vuotiasta tarjoilijaa», Järvenpää sanoo.

Moni tarjoilija saa ainakin osan palkastaan sen mukaan, kuinka myynti ravintolassa käy. Usein turisteilla on hiukan enemmän rahaa kuin paikallisilla asiakkailla, ja sen vuoksi tarjoilijat tekevät kaikkensa, jotta ostaminen olisi turisteille helppoa.

»Lisäksi moni venäläinen ravintola käyttää ruokalistoissaan kuvia. Kuvat eivät ole suinkaan vain matkailijoita varten, vaan niillä houkutellaan paikallisia tilaamaan annoksia», Järvenpää sanoo.

Ja lopuksi vielä Conciergen Pietarin-reissujen tärkein oppi: vodkaa ei tilata millilitroissa vaan grammoissa. Ja vodkan kanssa tilataan aina jotain pikkupurtavaa. Pietarissa parasta ovatkin Conciergen mielestä zakuska-baarit. Zakuskat ovat venäläisiä tapaksia, annoksiin kuuluu esimerkiksi suolakurkkuja, marinoituja sieniä ja sillejä.

Mondon Concierge palveluksessanne. Kysy mitä tahansa matkailusta, Concierge selvittää tai keksii tarpeeksi uskottavan vastauksen. Lähetä kysymyksesi palautelomakkeen kautta tai mondo@a-lehdet.fi 

Kommentoi »