Mondo

Concierge: Miten suojautua malarialta


Tällä kertaa Mondon matkailuasiantuntija Conciergelta kysytään, kuinka malarialta suojaudutaan. Vastaus löytyy gin & tonicista, ainakin osittain.
Kuvat Rami Niemi

Nuorempana Concierge matkasi ystävänsä kanssa Tansaniassa. Öisin ystävä oireili ja luuli olevansa suuri hämähäkki, joka vaanii saalista verkossaan. Hämähäkki kävi sen verran sietämättömäksi, että Conciergen oli pakko siirtyä eri huoneeseen nukkumaan. Kyse ei kuitenkaan ollut malariasta, vaan Lariam-malarialääkkeen sivuvaikutuksista.

Concierge itse käyttää nykyisin aina hyväksi havaitsemaansa lääkettä, jonka sivuvaikutukset ovat ainakin Conciergella lievemmät. Malarialta voi yrittää suojautua lääkityksen, hyttysmyrkkyjen ja pitkien vaatteiden avulla. Tosin Concierge itse suosii lääkityksen ohella kiiniiniä suurina annoksina, gin & tonicin muodossa.

Thaimaan turistirannoilla malariaa ei tarvitse pelätä – tautia tavataan lähinnä pohjoisen rajaseuduilla. Intian rantakohteissa lääkitys on tarpeen.

Tarkempia tietoja malariasta löytyy THL:n sivuilta Matkailijan terveysoppaasta (www.thl.fi). Sieltä löytyy myös maailmankartta, johon on merkitty malaria-alueet.

Mondon Concierge palveluksessanne. Kysy mitä tahansa matkailusta, Concierge selvittää tai keksii tarpeeksi uskottavan vastauksen. Lähetä kysymyksesi palautelomakkeen kautta tai mondo@a-lehdet.fi 

Julkaistu: 28.5.2014