Mondo

Concierge: Miten selätän lentopelkoni?


Tällä kertaa Mondon matkailuasiantuntija Conciergelta kysytään, miten lentopelon voi selättää.
Teksti Concierge
Kuvat Rami Niemi

Hanki itsellesi lemmikkiankka tai minipossu, jota kutsut terapiaeläimeksi, ja ota se mukaan koneeseen. Näin ovat tehneet muutamat matkustajat maailmalla.

Usein lentoyhtiöille riittää lääkärintodistus siitä, että eläin helpottaa lentopelkoa. Yhdysvalloissa emotional support animal -ilmiöstä on tullut jo riesa, ja nyt viranomaiset pohtivat, miten sitä voitaisiin suitsia.

Lain mukaan lentoyhtiöt eivät saa syrjiä matkustajia vamman perusteella. Esimerkiksi näkövammaisilla matkustajilla on oikeus tuoda avustajakoiransa matkustamoon maksutta. Päätöksen karva-apureista tekee lentoyhtiö, ja niillä on ollut kuri löyhällä. Elävien ankkojen ja possujen lisäksi matkustamoissa on nähty ihka elävä kenguru, kilpikonna ja kalkkuna.

Lentopelko ei toki ole vitsi. Jos pelko on lievää, kannattaa opetella muutama rentoutusharjoitus koneeseen. Mukaan kannattaa ottaa lukemista, musiikkia tai elokuvia, jotta saa ajatukset muualle. Joitakin rauhoittaa faktoihin ja lentotekniikkaan perehtyminen.

On esimerkiksi ihan hyvä muistaa, että yksittäisen ihmisen riski kuolla lento-onnettomuudessa on noin yksi 11 miljoonasta. Voi myös mainita lentohenkilökunnalle kärsivänsä lentopelosta, jotta he osaavat tarvittaessa auttaa. Alkoholin tai rauhoittavien nauttimista ei yleensä suositella.

Voit myös mennä lentopelkokurssille. Finnair Flight Academy järjestää matkustajan turvakursseja, joilla lentopelkoa käsitellään psykologin ja matkustamohenkilökunnan kanssa.

Mondon Concierge palveluksessanne. Kysy mitä tahansa matkailusta, Concierge selvittää tai keksii tarpeeksi uskottavan vastauksen. Lähetä kysymyksesi mondo@a-lehdet.fi. 

Julkaistu: 20.4.2017