Concierge: Minne katosi laukku?
Matkailu
Concierge: Minne katosi laukku?
Mitä ihan oikeasti tapahtuu kadonneille matkalaukuille? Mondon matkailuasiantuntija Concierge otti selvää.
Julkaistu 12.8.2015
Mondo

Tavaroiden kuormauksesta vastaavat lentoyhtiöt. Yleensä ne ostavat palvelun siihen erikoistuneelta yritykseltä, maahuolintayhtiöltä.

Conciergen tietojen mukaan Helsinki-Vantaan lentokentällä matkatavaroita hoitaa tällä hetkellä viisi yritystä. Kaikki käyttävät samoja tiloja ja järjestelmiä laukkujen läpivalaisuun ja lajitteluun.

Voit siis kuvitella, millaista vilinää vilskettä, helinää helskettä käy suuremmilla lentokentillä. Lähtö­selvitykseen laitetaan maailmalla yli kolme miljardia matkatavaraa vuosittain. Viime vuonna 5,5 prosenttia niistä hävisi tietymättömiin.

Yleinen syy laukun katoamiselle on tunnistetietojen, kuten matkatavaralipukkeen, irtoaminen. Laukku jää kentälle, koska sen omistajaa ei löydetä. Toinen yleinen syy on ikävä kyllä varkaus. Kadonneet, myöhästyneet tai vahingoittuneet tavarat maksavat lentoyhtiöille vuosittain 2,5 miljardia euroa.

»Finnairin operoimilla lennoilla kulkevista matkatavaroista 99 prosenttia kulkee ajallaan. Kadonneiksi ilmoitetuista tavaroista löytyy 99,7 prosenttia», kertoo Laura Varja Finnairin viestinnästä.

Jos matkatavaralipuke hukkuu, laukun tiedot voidaan syöttää kansainväliseen etsintäjärjestelmään, jota kaikki lentoyhtiöt käyttävät. Se hakee laukulle sopivaa katoamis­ilmoitusta, ensin ulkoisten tunnisteiden ja sitten sisällön perusteella.

»Ne vähät laukut, joille ei löydy omistajaa, menevät hyväntekeväisyyteen sitten, kun kaikki henkilökohtaiset tavarat, kuten lääkkeet ja asiakirjat, on poistettu ja tuhottu.»

Mondon Concierge palveluksessanne. Kysy mitä tahansa matkailusta, Concierge selvittää tai keksii tarpeeksi uskottavan vastauksen. Lähetä kysymyksesi palautelomakkeen kautta tai mondo@a-lehdet.fi 

Kommentoi »