Concierge: Miksi lentäminen turvottaa vatsaa?
Matkailu
Concierge: Miksi lentäminen turvottaa vatsaa?
Tällä kertaa matkailuasiantuntija Conciergelta kysytään, miksi lentäminen turvottaa vatsaa ja mitä ikävälle ongelmalle voisi tehdä.
Julkaistu 21.1.2015
Mondo

Jos vatsasi vain turpoaa, olet paremmassa asemassa kuin Conciergen viimekertainen matkakumppani. Concierge on ikuisesti kiitollinen siitä, että nukkui eri huoneessa, vaikka "se on vain ilmaa".

Lentäminen aiheuttaa monelle vatsan turpoamista ja ilmavaivoja. Syynä pidetään ilmanpaineen vaihtelua. Mitä korkeammalla ollaan, sitä pienempi on ilmanpaine. Usein se on matkustamossa sama kuin 1 500–1 800 metrin korkeudessa. Paineen laskiessa kaasujen, kuten suolistokaasujen, tilavuus kasvaa. Vatsa turpoaa, koska siellä on enemmän ilmaa.

The New Zealand Medical Journalissa tutkijat suosittelevat reipasta piereskelyä olon helpottamiseksi. Lentokoneen istuin suodattaa noin puolet hajusta. Tutkijoiden mukaan lentoyhtiöt voisivat käyttää istuinkankaissa aktiivihiiltä, joka suodattaa hajua vielä paremmin. Bisnesluokka sen sijaan haisee, nahkapenkit eivät nimittäin ime tuoksuja.

Toki tuoliin paukutteluakin parempi olisi mennä vessaan. Liikkuminen voi myös keventää oloa ja helpottaa turvotusta.

Vältä ennen lentoa suolistokaasuja lisääviä ruokia, kuten kaalia, papuja ja sipulia. Älä jauha purukumia, äläkä juo hiilihapollisia juomia, kuten vichyä tai limuja. Muista juoda tarpeeksi vettä, nestehukkakin nimittäin turvottaa ja koneessa on kuiva ilma.

On Conciergeltakin karannut flatus aina silloin tällöin. Se kuuluu matkailevan kosmopoliitin arkeen.

Mondon Concierge palveluksessanne. Kysy mitä tahansa matkailusta, Concierge selvittää tai keksii tarpeeksi uskottavan vastauksen. Lähetä kysymyksesi palautelomakkeen kautta tai mondo@a-lehdet.fi 

Kommentoi »