Mondo

Concierge: Kummitädin Detroitin-matka


Miten saada kielitaidoton täti Yhdysvaltojen rajanylitarkastusten läpi?
Kuvat Rami Niemi

Olet oikeassa, kummitädit ovat ihania. Concierge muistaa lämmöllä senkin syntymäpäivän, kun sai tädiltään lahjaksi kummisedän parsitut sukat. Mutta asiaan.

Yhdysvalloissa on 327 maahantulopistettä. Saapuessaan maahan matkailijan on vastattava muutaman maahantuloviranomaisen kysymykseen. Yleisimmät koskevat maassaoloaikaa ja väliaikaista osoitetta. Matkailijasta otetaan myös valokuva ja sormenjäljet.

Detroitin kentän suomen kielen tulkeista Concierge ei saanut varmuutta. Yhdysvaltojen suurlähetystöstä kerrotaan, että joskus tulkkausapu voidaan antaa puhelimitse. Joissain tapauksissa perheenjäsenet tai kentälle vastaan tulleet voivat toimia tulkkeina. Kummitädin mukaan voi antaa englanniksi kirjoitetun muodollisen kirjeen, jossa kerrotaan vierailun syy ja sinun yhteystietosi.

Concierge soitti myös KLM-lentoyhtiöön, joka lentää Helsingistä Detroitiin. Sieltä kerrottiin, että lentoyhtiö tarjoa saattajapalvelua vain alle 18-vuotiaille. Conciergekin voi lähteä saatille, jos sukkien laadusta sovitaan.

Mondon Concierge palveluksessanne. Kysy mitä tahansa matkailusta, Concierge selvittää tai keksii tarpeeksi uskottavan vastauksen. Lähetä kysymyksesi palautelomakkeen kautta tai mondo@a-lehdet.fi  

Julkaistu: 14.8.2013