Concierge: Kuka vei aprikoosini?
Matkailu
Concierge: Kuka vei aprikoosini?
Miten ruumaan menevät matkatavarat tutkitaan? Ja mitä tapahtuu, jos lentokenttäviranomaiset haluavat poistaa laukusta jotain, esimerkiksi pussillisen aprikooseja?
11.12.2013
 |
Mondo

Kuivatut aprikoosit ovat Conciergen herkkua, ja Conciergen ensimmäinen teoria on, että laukkujen käsittelijöillä on ollut nälkä.

Koska asia on monimutkainen, Concierge päätti lähteä Singaporeen selvittämään sitä. Reissu oli hieno – Concierge yöpyi legendaarisessa Raffless-hotellissa (www. raffles.com), mutta ikävä kyllä itse asia ei tällä matkalla selvinnyt.

Jotta Mondon päätoimittaja hyväksyisi matkalaskun, Concierge jatkoi selvittelyjään. Ratkaisu vaati seuraavanlaisen päättelyketjun: Kuivattujen aprikoosien tuonti Singaporesta on sallittua. Myös Isoon-Britanniaan saa tuoda kaksi kiloa hedelmiä omaan käyttöönsä. Siksi aprikooseja eivät ole poistaneet viranomaiset Singaporessa tai Lontoossa.

Kinkkinen osa on Suomen tulli. Suomessa lähdettäessä jokainen ruumaan menevä matkatavara läpivalaistaan. Jos laukussa havaitaan kiellettyjä esineitä tai aineita, ne poistetaan. Helsinki-Vantaan matkatavarankäsittelystä vastaavan Finnavian mukaan matkustaja pyritään saamaan paikalle, kun laukusta poistetaan jotain. Tarvittaessa laukun voi avata – ja kielletyn esineen poistaa – myös kaksi turvatarkastajaa yhdessä. Jos laukku avataan tai sieltä poistetaan jokin esine, laukkuun jätetään paperi, jossa kerrotaan, mitä on poistettu ja missä.

Poistettua esinettä säilytetään lentokentällä 30 päivää, ja sitä voi kysellä laukkuun jätetyssä paperissa mainitusta palvelunumerosta. Takavarikoidut esineet tuhotaan määräajan jälkeen. Tarkastus ei kuitenkaan koske saapuvia matkatavaroita, joita aprikoositkin olivat. Saapuvia tavaroita tarkastaa lentokentän tulli, joka poimii saapuvia matkailijoita pistotarkastuksiin. Olisit kyllä huomannut, jos aprikoosisi olisi viety tullissa. Suomen tulli ei siis ole hedelmiäsi takavarikoinut.

Jää vain yksi mahdollisuus, rakas Watson: laukkujen käsittelijöillä oli nälkä.

Mondon Concierge palveluksessanne. Kysy mitä tahansa matkailusta, Concierge selvittää tai keksii tarpeeksi uskottavan vastauksen. Lähetä kysymyksesi palautelomakkeen kautta tai mondo@a-lehdet.fi 

Kommentoi »