Concierge: Jokamiehenoikeudet maailmalla?
Matkailu
Concierge: Jokamiehenoikeudet maailmalla?
Tällä kertaa Mondon matkailuasiantuntija Conciergelta kysytään, ovatko jokamiehenoikeudet käytössä vain Suomessa.
23.3.2016
 |
Mondo

On lottovoitto syntyä Suomeen. Concierge on ylpeä täkäläisistä jokamiehenoikeuksista. Jokaisella pitäisi olla oikeus hakea tatteja naapurin pihasta, jos siltä tuntuu. Kysytäänpä lisätietoa ympäristöneuvos Pekka Tuunaselta ympäristöministeriöstä.

"Jokamiehenoikeudet meidän tuntemassamme muodossa ovat voimassa lähinnä Pohjoismaissa, muualla ne ovat rajoitetummat."

Koottua tietoa eri maista ei ole. "EU-maissa periaate on monesti sellainen, että maanomistaja voi halutessaan rajoittaa jokamiehenoikeutta aitaamalla alueen. Jos kieltoa ei ole, aluetta voi usein käyttää", Tuunanen sanoo.

Jokamiehenoikeudet ovat erityisen niukat Hollannissa ja melko rajoitetut myös Englannissa. Skotlannissa ne taas ovat laveat. Useissa maissa oikeus rannan käyttöön on laajempi kuin maan käyttöön. Esimerkiksi Ranskassa maanomistaja ei saa rajoittaa rannan kautta kulkemista. Se saako rannalta poimia tatteja, on asia erikseen.

Mitä voimme tästä päätellä? Kuten skotit itsekin myöntävät, Skotlanti on oikeasti Pohjoismaa. Sen pitäisi erota Isosta-Britanniasta ja liittyä Ruotsiin.

Mondon Concierge palveluksessanne. Kysy mitä tahansa matkailusta, Concierge selvittää tai keksii tarpeeksi uskottavan vastauksen. Lähetä kysymyksesi palautelomakkeen kautta tai mondo@a-lehdet.fi   

Kommentoi »