Concierge: Hiirenharmaa Albania
Matkailu
Concierge: Hiirenharmaa Albania
Mitä Albaniassa kannattaa nähdä ja tehdä? Mondon Concierge kertoo.
Teksti

Julkaistu 28.3.2021
Mondo

Mitä tärppejä Conciergella olisi Albaniaan?

– Auri Saloranta

Tärkeimpiä tärppejä ovat vedenvaihto ja häkin siivous kaksi kertaa viikossa.

Anteeksi! Concierge luuli ensin, että ky­­­sytte albiinohiiristä. Tokihan neuvon­antajallanne on tärppejä myös Albaniaan.

Balkanin pikkuvaltio on yksi Euroopan salaisuuksista, jonka helmistä on oltu pitkään hiirenhiljaa. Sen eräs vetonaula ovat rantakohteet, kuten Sarandë, joka oli sosialistisen diktatuurin aikaan maan puolue-eliitin lomakohde. Siellä on tosin vain pikkukivirantoja. Jos kivillä tallustelu alkaa jyrsiä, suuntaa 14 kilometriä etelään Ksamilin paratiisirannalle.

Vaikka Albaniaa kiertäessä näkyy rujoa sosialistista arkkitehtuuria, kaikki paikat eivät ole hiirenharmaita. Gjirokastërin ja Beratin kaupungeista löytyy esimerkiksi 1800-luvun ottomaanitaloja ihasteltavaksi.

Ja luonto­kohteet ne upeita ovatkin. Maan pohjois­osassa nousevat niin sanotut Albanian Alpit, ja sieltä löytyy Valbonën kansallispuisto sekä lintubongareiden suosima Skutarijärvi. Hiiri­bongareista Conciergella ei ole tietoa.

Albanian oudoin nähtävyys ovat bunkkerit, joita edesmennyt diktaattori Enver Hoxha rakennutti kuin albiinohiiri pesäkoloja. Bunkkereita arvioidaan olleen 700 000 kappaletta.

Conciergella on myös tuliaisvinkki: osta albanialaista viiniä. Viinisnobit ovat nyt innostuneita Itä-Euroopan viineistä kuin hiiret juustosta, ja mitä jännemmästä paikasta juoma tulee, sitä enemmän viiksikarvat väpättävät.

Varoitettakoon, että Albania on kehittyvä valtio, josta ei löydy luksushotelleja eikä loistoa. Tieverkostokin on huonossa kunnossa, ja kaiken lisäksi paikalliset kuskit kaahaavat kuin animaatiosarjan prätkähiiret ja käyvät kuoppaisilla teillä varsinaista kissa ja hiiri -leikkiä. Ei heikkohermoisille!

Vinkkejä olisi enemmänkin, mutta nyt Conciergen täytyy lopettaa, sillä tämän kirjoituksen hiirijalanjälki on jo aivan liian suuri.

Kysy mitä tahansa matkailusta, Concierge selvittää tai keksii uskottavan vastauksen. Kysymykset Conciergelle: mondo@a-lehdet.fi

Kommentoi »