Tuulilasi

Citroën C5 kestotestissä


C5-dieselfarkkumme antoi Kestotestissä mukavaa kyytiä. Pienistä kiusoista ja häiriöistä huolimatta auton laatu vaikuttaisi olevan kohtuullisen hyvällä tolalla. (Tuulilasi 7/2010)

Citroen C5 HDi 140 Confort Tourer

Loppuarvostelu

C5 on testin jälkeen varsin hyvässä kunnossa. Pahimmat kiusat on korjattu,ja edessä on varmaankin vielä paljon huolettomia kilometrejä.

Moottori

Moottori on vahvassa iskussa, eikä se ole kuluttanut öljyä Kestotestin aikana. Toiminnassa ei ole ollut huomautettavaa, ja käyntiäänikin on varsin pehmeä. Vain kovimmilla pakkasilla ensimmäisen vajaan puolen minuutin aikana käynnissä oli toisinaan pientä epätasaisuutta.

Lasit ja maalipinta

Tuulilasissa on yksi pieni kiveniskemä, mutta muuten lasit ovat hyvässä kunnossa. Konepeitosta on muutamasta kohtaa lohjennut maali kiven tai nastan iskusta. Takapuskurin päällä ja takaluukun alalaidassa on pienet nirhaumat, kun välissä hieroutunut pöly on kuluttanut pinnat mataksi. Pitkä keula on saanut pienen naarmun spoilerin oikeaan etunurkkaan.

Sisustus

Sisustus on hyvässä kunnossa, eikä verhoilu ole nirhaantunut mistään. Tavaratilan toinen kassikoukku on jossain vaiheessa kadonnut. Kontin rullaverhon toisen puolen ohjurista on murtunut pieni muovinpala.

Kori

Kori on hyvässä kunnossa. Ovet ja luukut sulkeutuvat moitteetta ja istuvat hyvin paikoillaan. Takaluukun verhoilupaneelikin on pysynyt paikallaan ruuvien uudelleenkiinnittämisen jälkeen. Vasemmanpuoleinen umpion suojamuovi konehuoneessa on etunurkasta irrallaan.

Renkaat

Eturenkaat ovat luonnollisesti kuluneet enemmän kuin takarenkaat. Vetävän akselin kumien kulumismuoto on kuitenkin varsin tasainen. Takimmaiset talvipyörät ovat kuluneet vain muutaman millimetrin kymmenyksen. Etukumeista on kaikonnut vasemmalta 24 ja oikealta 12 nastaa.

Voimansiirto

Vaihteisto ja vetopyörästö ovat kunnossa: ei vuotoja. Vaihteet kytkeytyvät helposti, eikä voimansiirrosta kuulu kolinoita. Synkronointi ehtii mukaan nopeimmissakin vaihdoissa.

Jarrut ja jousitus

Jarrut toimivat moitteetta. Automaattisesti kytkeytyvä seisontajarru on pelannut talvikeleilläkin ilman ongelmia. Mäkilähtöavustin pitää auton paikallaan muutaman sekunnin jarrupolkimen löysäämisen jälkeen. Kaasunestejousitus pitää etujousiyksiköiden vaihdon jälkeen nesteet sisällään.

Alusta

Alustassa ei ole mainittavia osumajälkiä eikä ruostettakaan löydy. Pitkän etuylityksen takia etuhelman alapuolisiin muoveihin on tullut pienet pintaraapaisut.

Käytettynä edullinen

C5:n käyttökustannukset nousevat korkeiksi suurehkon arvonalennuksen takia.

Uuden C5-mallin myötä laadun on luvattu parantuneen, mutta vanhat mielipiteet eivät häviä hetkessä. Skodalla mielipidemuutokseen meni viitisentoista vuotta, joten ottanee myös oman aikansa, ennen kuin C5:n haluttavuus käytettynä paranee. Arvonalennusta määritettäessä hintatietoja on haettu useammasta lähteestä, mutta kaikkien niiden mukaan kestotestiautomme tiukka käteishinta jää varsin alhaiseksi.

Julkaistu: 2.7.2010