Tuulilasi

Koeajo: Citroën C5 Aircross – mukavuusalueella

Koeajo: Citroën C5 Aircross – mukavuusalueella
Citroën C5 Aircross on jo siinä iässä, että jotain tarvitsisi tehdä. Jotain tehtiinkin, mutta ei kovin paljoa.
Julkaistu: 25.7.2022

Monimuotoisuus ja yksilöllisyyden arvostaminen ovat tämän päivän trendejä. Onneksi arvoja seurataan myös autovalmistajien keskuudessa. Näin saamme nauttia monipuolisuudesta myös autotarjonnassa. Joillakin merkeillä riittää rohkeutta erottua massasta. Kun katsoo maailmaa ennakkoluulottomasti, avautuu eteen paljon mielenkiintoista.

Kuten esimerkiksi Citroën, jonka koko nykyolemus perustuu mukavuuden ympärille. Citroënin C5 Aircross pistokehybridi oli merkin ensimmäinen sähköistynyt henkilöautomalli Suomessa. Sen esittelystä on kuitenkin jo aikaa useampi vuosi. Kesän aikana autosta saadaankin Suomeen mallin ensimmäinen tuoreutus.

Perustaltaan C5 Aircross ei ole muuttunut. Perusrakenne, akseliväli, päämitat ja tekniikka ovat vanhoja tuttuja. Tekniikaksi hinnastosta voi valita joko 130-heppaisen bensiinin tai samantehoisen dieselin, molemmat automaatteina. Manuaalivaihteistoja ei tähän autoon enää saa.

Kiinnostavin versio on ehdottomasti pistokehybridi, jonka hinnat alkavat nyt 46 546 eurosta. Tällä rahalla saa 225-heppaisen perheauton, jonka mukavuus tien päällä on omaa luokkaansa – ainakin tässä hintaluokassa.

Uutta C5 Aircrossissa on keulan muotoilu. Ajovalojen ja etumaskin korostelinjat leijuvat nyt yhtenäisinä yli keulan, ja sen alaosan ilmanottoaukot ovat paremmin toimivat. Aerodynamiikkaa on siis parannettu. Takana led-takavalot erottuvat paremmin.

Ohjaamoon tulee uusi keskikonsoli ja suurempi kosketusnäyttö, joka on kognitiivista ergonomiaa ajatellen paremmin sijoitettu.

Sisällä autoon on suunniteltu uusi keskikonsoli ja suurennettu kosketusnäyttö on sijoiteltu paremmin. Näyttö on nyt toiseksi alimmasta Feel Pack -varustetasosta alkaen 10-tuumainen (pistokehybrideissä aina), sijoitettu ilmasuulakkeiden yläpuolelle ja käännetty aavistuksen oikeaan suuntaan, eli kohti kuljettajaa. Ohjaamoergonomia on nyt siis hivenen parempaa, mikä lisää Citroënilla tärkeää mukavuustuntumaa.

Ajettavuus on ennallaan. C5 Aircrossilla ajaa pidemmänkin siivun rasittumatta, sillä matkustamo pysyy hiljaisena suuremmissakin vauhdeissa, eikä autoa tarvitse paimennella ajosuunnassa. Uudistetut mukavuusistuimet tuntuvat onnistuneilta, mutta viilennystoimintoa tai reisituen pituuden säätöä niihin ei saa edes rahalla. Hyvä uutinen sen sijaan on, että sähköajoa tällä plugarilla taittuu nyt WLTP-normitettuna 10 prosenttia entistä enemmän, eli 55 kilometriä.

Citroën C5 Aircross Plug-in-hybrid 225 Shine ë-EAT8

 • Moottori Rivi-4, bensiini, turbo
 • Iskutilavuus 1598 cm3
 • Teho 133 kW (181 hv)
 • Vääntö 300 Nm sähkömoottori 81 kW (110 hv) / 320 Nm
 • Yht.teho/vääntö 165 kW (225 hv)/360 Nm
 • Voimansiirto Etuveto, 8-portainen autom.
 • 0–100 km/h / Huippunop. 8,7 s./ 225 km/h
 • Yhd. EU-kulutus 1,4 l/100 km
 • CO2-päästöt 32 g/km
 • Mitat Pit, 4 500 mm, lev. 1 840 mm, kork. 1 670 mm, akseliväli 2 730 mm, tavaratila 460–600–1510 l, tankki 43 l, omam. 1770 kg.
 • Hinta Koeajettu auto vakiovarustein 47 723 €, mallisto alkaen 37 894 €

Kenelle?

C5 Aircross on ennen kaikkea perheauto, mutta myös erilaisten aktiiviharrastajien joukko löytää autosta monia käteviä ominaisuuksia joustavan takaistuinjärjestelyn ansiosta.

Kommentoi »