Tuulilasi

Carlos Ghosn viimein vapauteen Japanissa: "Aion puolustaa itseäni kiihkeästi - olen syytön"

Entinen Renault-Nissan-Mitsubishi-allianssin johtaja Carlos Ghosn pääsi viimein tänään takuita vastaan vapauteen oltuaan vangittuna Tokiossa 108 päivää.

Takuusumma oli noin 7,8 miljoonaa euroissa laskettuna. Hänen lakimiestensä mukaan oikeudenkäyntiin valmistautuminen vapaalla jalalla on selkeästi helpompaa.

Todennäköisesti alkusyksystä pidettävässä oikeudenkäynnissä Ghosnia odottaa kolme eri syytettä talousrikoksista.

Automotive Newsin mukaan Ghosn joutuu kuitenkin asumaan asunnossa, jonka tuomioistuin on hänelle määrännyt, sinne asennetaan myös kameravalvonta. Hän ei saa myöskään poistua Japanista. Myös Ghosnin internetyhteyksiä rajoitetaan, eikä hän saa tavata kuin ennalta määriteltyjä henkilöitä.

”Olen erittäin kiitollinen perheelleni ja ystävilleni, jotka ovat seisoneet rinnallani koko tämän kammottavan kokemuksen ajan. Olen syytön ja aion puolustaa itseäni kiihkeästi oikeudessa näitä perättömiä ja arvottomia syytöksiä kohtaan”, Ghosn lausui.

Ghosnin vapauttamiseen vaikutti vahvasti kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen painostus. Niiden mukaan Japanin lait eivät ole linjassa muun maailman kanssa. Japanissa epäiltyjä voidaan pitää vangittuina kuukausi kaupalla ja heitä voidaan myös kuulustella perusteellisesti ilman asianajajan läsnäoloa. Korkeat takuusummat on nähty lähinnä yrityksenä puristaa ulos tunnustus syytetyiltä.

Julkaistu: 6.3.2019
Kommentoi »