Tuulilasi

Carlos Ghosn ei usko kyytipalveluihin: ”Auton omistamisen traditio ei katoa”


Renault-Nissan-Mitsubishi-allianssin pääjohtaja Carlos Ghosn uskoo, että henkilökohtainen auton omistaminen ei ole katoamassa, vaikka visiot kuljetuspalveluista ja jopa autonomisista kuljetuspalveluista laukkaavat hurjina.
Kuvat All Over Press

Ghosn uskoo vahvasti, että automyynti tulee ainoastaan lisääntymään tulevaisuudessa, eikä kyytipalveluilla tule olemaan kuin marginaalinen merkitys.

”Moni kuvittelee, että nyt on tulossa jonkinlainen yhtäkkinen vaihdos tai muutos. Ei ole, kyytipalvelut ovat vain lisä nykytilaan. Autojen rakentamisen, myymisen ja omistamisen traditio ei ole katoamassa yhtään mihinkään”, Ghosn sanoo Bloombergille.

Ghosnin johtaman allianssin automyynti tulee olemaan tänä vuonna noin 10,5 miljoonan kappaleen luokkaa. Alliansin oman ennusteen mukaan 2022 he myyvät jo 14 miljoonaa autoa.

Kuljetuspalveluyhtiö Uberin tuotepäällikkö Jeff Holden on asiasta täysin eri mieltä.

”Kasvu on tällä alalla. Ihmiset ovat hyvin kiinnostuneita autonomisista kuljetuspalveluista, sillä oman auton omistaminen ei ole kustannustehokasta. Kun omistat oman auton, se on käytössä vain 4% ajasta, kun taas yhteiskäytössä olevat kuljetuspalveluautot voivat olla tien päällä 80-90 % ajasta”, Holden esitelmöi.

”Kun käyttöaste on kova, hinnat laskevat. Miksi kukaan haluaisi silloin omistaa auton? Siitä tulee lopulta vain harrastus. Auton omistamisessa ei ole pian mitään järkeä.”

Julkaistu: 10.11.2017