Budapestin kiinnostavimmat kaupunginosat
Matkailu
Budapestin kiinnostavimmat kaupunginosat
Persoonallisia baareja, vintageliikkeitä, historiaa ja soiva suihkulähde. Näillä alueilla kannattaa käydä Budapestin-matkalla.
Julkaistu 18.11.2018
Mondo

Nouseva Józsefváros

Budapestin 8. kaupunginosa on boheemia, taiteilijoiden suosimaa seutua, joka kätkee kortteleihinsa kiinnostavia kohteita. Ne tuovat alueelle myös nykyistä, puhtoisempaa mainetta – ennen näitä kulmia pidettiin vaarallisinakin. Historiaa voi Józsefvárosin rosoisissa kortteleissa aistia talojen raunioista ja kesken jääneistä purkutöistä. Kadut ovat hiljaisia, jopa autioita.

Alueen vanhoihin rakennuksiin on avattu omaleimaisia kahviloita ja baareja. Niitä pitää kuitenkin vähän etsiä, sillä rapistuneet julkisivut voivat helposti hämätä kulkijaa. Esimerkiksi Kék Ló, eli Sininen hevonen, on tutustumisen arvoinen pubi ja livekeikkojen paikka, jonka persoonallinen sisustus on täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia. Se muistuttaa teatterin puvustamoa ja onkin osin myös vaatekauppa.

Kék Ló, Víg utca 28, keklo.de

Rauhoittavat saaret

Tonava jakaa kaupungin kahtia, läntiseen Budaan ja ­itäiseen Pestiin. Näiden väliin jäävät mukavat kohteet Margitin- ja Óbudansaari. Margitinsaarella pääsee luonnon helmaan. Paikalliset tulevat tänne esimerkiksi lounastamaan kesken kiireisen työpäivän. Alun perin saari oli yksityinen puisto Unkarin kuninkaallisille. Nuo jäljet näkyvät edelleen: polut kiemurtelevat vanhojen puiden, ­ruusutarhojen ja ­lampien lomassa.

Saaren hauskin nähtävyys on osan vuotta toimiva suihkulähde, joka pulppuilee muun muassa ­Tšaikovskin, Shakiran ja Guns N’ Rosesin kappaleiden tahtiin. Illan pimetessä suihkulähde saa musiikin lisäksi valot.

Kun Buda ja Pest yhdistyivät 1800-luvulla, kaupunkiin liittyi myös historiallinen Óbudan alue. Tähän vanhaan kaupunginosaan kuuluu Óbudansaari, joka sopii leppoisaan ulkoiluun. Saarelta löytyy muun muassa pienen huvipuiston kaltainen leikkikenttä.

Historiallinen 7. kaupunginosa

Seitsemäs kaupunginosa, Erzsébetváros, on yksi Budapestin nousevista alueista. Se tunnetaan historiallisena juutalaiskorttelina: toisen maailmansodan aikaan kaupungin juutalaiset pakotettiin asumaan tänne ennen keskitysleireille siirtämistä.

Alueen menneisyyteen voi tutustua päivittäisellä kävelykierroksella, josta voi maksaa haluamansa tipin ­verran (triptobudapest.hu). Kierroksella kuullaan Unkarin holokaustin vaiheista ja nähdään esimerkiksi Euroopan suurin synagoga sekä juutalaisten Elämänpuu-muistomerkki.

Kaupunginosan rakennuksia koristavat näyttävät muraalit. Täältä löytyvät myös Budapestin parhaat vintageliikkeet, kuten Retrock Designer.

Retrock Designer Vintage Store, Anker köz 2-4. retrock.com

Persoonallinen Kék Ló on baarin ja vaateliikkeen yhdistelmä.
Kommentoi »