Budapest: parhaat vinkit kaupunkilomaan
Matkailu
Budapest: parhaat vinkit kaupunkilomaan
Budapestissä saat syödä hyvin, loikoilla kylpylöiden lämpimissä vesissä ja nauttia historiallisesta ympäristöstä.
Julkaistu 3.10.2017
Apu

1. Herkkuja kohtuuhinnalla

Monella on perinteinen käsitys unkarilaisesta ruuasta: se on rasvaista, täyttävää, edullista ja sitä on paljon. Totta tuokin.  Leivitetyt leikkeet, hanhenkoivet ja rasvassa pyörivät perunat eivät kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto tyydyttää nälkäänsä. Budapestistä on nykyisin helppo löytää myös moderneja ruokapaikkoja, joiden kulinaarinen anti tyydyttää vaativaakin makua kohtuuhintaan. Uusia ravintoloita syntyy yhtä nopeasti kuin entisiä kuolee, mutta illallispaikkoina ovat ilahduttaneet esimerkiksi ravintolat Borssó Bistro (Királyi Pál u. 14)  ja Klassz (Andrássy út 41).  Tyypillisen kukkuraisen unkarilaisen lounaan tai illallisen maittavine gulasseineen voi nauttia esimerkiksi Hungarikum Bisztróssa (Steindl Imre u. 13). Sunnuntaibrunssille kannattaa varata aikaa. Runsaan ja laadukkaan brunssin tarjoaa hotelli Ritz-Carlton (Erzsébet tér 9–10). Hotelli Four Seasonsin (Széchenyi István tér 5) brunssi on astetta hienostuneempi, eikä sieltäkään tarvitse lähteä nälkäisenä. Unkari on kehittyvä viinimaa, ja tarjoilijoiden suosittelemia paikallisia viinejä kannattaa maistella. Ruoansulatuksen virkistämiseksi voi kokeilla yrttilikööri Unicumia tai hedelmistä tislattua pálinkaa.

Uusgoottilainen parlamenttitalo on maailman kolmanneksi suurin parlamenttirakennus.

2. Kauppahalli täynnä silmänruokaa

Röykkiöittäin taatusti tuoreita vihanneksia, hedelmiä ja marjoja – kauppahallissa on valinnan varaa.  Raikkaiden kasvisten vastapainoksi salamimakkarapötköjä killuu kojujen katoissa vieri viereen, ja kauppiaat kurkistelevat asiakkaita makkaroiden välistä. Hanhenmaksaa, kukkaishunajaa ja tietysti paprikajauhetta; kaikkea tekisi mieli ja valinta on vaikeaa. Rohkeimmat maistavat töpörtyä, paistettua sianihraa. Toisessa kerroksessa jonotetaan kojuista pitkiä tulisia makkaroita tai valtaisia, kanalla tai makkaralla, salaatilla, smetanalla ja juustoraasteella täytettyjä pitaleivän näköisiä langoseja. Palanpainikkeeksi maistuu tuopillinen olutta tai jälkiruoaksi pikarillinen Tokaji–viiniä. Makeat Tokaji aszú -viinit luokitellaan makeuden mukaan kolmesta puttonyosista kuuteen puttonyosiin. Varsinkin toisessa kerroksessa on välillä lounasaikaan väkeä tungokseen asti, eikä istumapaikkaa aina löydy. Silloin voi tutustua käsityömyymälöiden kirjavaan antiin. 

Kauppahallissa teet parhaat tuliaisostokset.

3. Euroopan parhaat kylpylät

Ken ei ole käynyt paikallisessa kylpylässä, ei ole käynyt Budapestin sydämessä. Lämminvesikylpylät, joiden altaiden vedet vaihtelevat 18–40 asteeseen, ovat paikallisille yhtä pyhiä rentoutumispaikkoja kuin sauna suomalaisille. Kylpylöihin mennään viettämään aikaa ja nauttimaan paitsi vedestä, myös hieronnoista, mutakylvyistä ja saunoista. Pestin kaupunginpuistossa sijaitseva, 1913 perustettu uusbarokkirakennus Széchenyi on kylpylöistä suurin ja kaunein. 15 ulkoaltaassa ja kolmessa sisäaltaassa riittää lillumista useaksi tunniksi. Liput kannattaa hankkia jo etukäteen netistä, niin välttyy jonottamiselta. Varsinkin viikonloppuisin kylpylöissä on kuhinaa. Gellértin kylpylässä kannattaa vierailla vaikka vain pelkästään ihastelemassa jugendtyylisen rakennuksen taidokkaita mosaiikkeja ja marmoripylväitä.  Kylpylöistä voi vuokrata pyyhkeitä ja muita kylpemistarvikkeita. Viisas ottaa matkalle mukaan oman uimapuvun ja sandaalit, joilla tassutella altaiden välejä. Pienempiä kylpylöitä ovat esimerkiksi Lukács ja Rudas. Aukioloajat on syytä tarkistaa, sillä tietyt viikonpäivät on varattu vain miehille tai naisille.

Talviuintia voi kokeilla vaikka Széchenyin ulko­ilmakylpylässä.

4. Tonavan romanttiset sillat

Tonavan voi ylittää yhdeksää siltaa pitkin, ja joki jakaa kaupungin kahtia Pestiin ja Budaan. Kuuluisin ja kuvatuin on Széchenyin ketjusilta. Sillalla on myös symbolinen merkitys, sillä sen myötä kahdesta erillisestä kaupungista syntyi yksi. Silta on kuvattu myös Unkarin 200 forintin kolikon kääntöpuolelle. Elisabetin sillan Budan puoleisessa päässä on keisarinna Elisabetin eli Sissin patsas. Tonava ei ehkä aina ole niin kaunis ja sininen kuin laulussa, mutta kun siltojen valot on illalla sytytetty, tunnelma on unohtumaton.

Sankarien aukiolla järjestetään Unkarin viralliset juhlallisuudet. Aukio sijaitsee Pestin puolella Andrássy út -kadun päässä.

5. Kruusatut kahvilat

Budapestin kuuluisin kahvila on Gerbeaud. Kahvila on sijainnut keskustassa Vörösmarty-aukiolla vuodesta 1870, tosin leipurisukuun kuuluva Emil Gerbeaud otti sen ohjaksiinsa vasta muutamaa vuotta myöhemmin. Marmori, kyntteliköt ja tummapuiset tiskit antavat espressokupillisille lisää syvyyttä, leivonnaisista puhumattakaan. Andrássy út -kadun varrella voi ihailla komeita taloja ja merkkiliikkeiden näyteikkunoita. Kultaa ja kruusauksia ei puutu entisen Paris-tavaratalon toisessa kerroksessa sijaitsevasta Bookcafésta (Andrássy út 39). Nykyisin alakerrassa on kirjakauppa.  Boscolo-hotellin vieressä sijaitsevaa New York Caféta (Erzsébet krt. 9–11) on kutsuttu maailman kauneimmaksi. Koristeellisen kahvilan historia ulottuu yli sadan vuoden taakse. Kahvilaan  on jonoa, ja tunnelmasta ja mustalaismusiikkia soittavasta orkesterista on varauduttava maksamaan. Mutta kaupunki on täynnä myös huokeita, vaatimattomampia kahviloita, joiden leivokset ovat yhtä herkullisia.  Koska kaupunki on myös nuorten matkailijoiden suosiossa, kortteleihin putkahtelee viihtyisiä baareja. Gastrobaari Farm (Ó utca 14) tarjoilee mielikuvituksellisia drinkkejä. Vanhan juutalaiskaupunginosan hylättyihin rakennuksiin perustetut rauniobaarit, kuten Szimpla Kert (Budapest Kazinczy utca 14), ovat rentoja, värikkäitä ja näkemisen arvoisia. Jäätelönhimoisia tyydyttää Pyhän Tapanin basilikan lähellä sijaitseva Gelarto Rosa (Szent István tér 3), jossa jätskit muotoillaan tötteröön niin, että ne muistuttavat ruusunkukkia. Oletko aikaisemmin maistanut basilika- tai oliiviöljyjäätelöä?

Café Gerbeaudissa voi nauttia leivoskahvinsa uusgoottilaisessa ympäristössä.

6. Synkän historian talo

Terrorin talo, Terror Háza, kertoo Unkarin historiasta fasismin ja kommunismin aikoina 1900-luvulla. Se on hiljentävä muistomerkki kidutuksen ja terrorin uhrien muistolle. Rakennus toimi salaisen poliisin päämajana sekä Unkarin ollessa natsien liittolainen että kommunistisen puolueen ollessa vallassa. Rakennuksessa kuulusteltiin ja kidutettiin monia valtion vihollisiksi katsottuja ihmisiä. Ääninauhat, videot, kidutussellit, uhrien kuvat ja esineet tuovat Unkarin historian synkimmät ajanjaksot suoraan iholle.  Viimeisessä huoneessa soi kappale Memories Are Made of This. Kappaleesta tuli vuoden 1956 Unkarin kansannousun jälkeen kulttuuri-ilmiö, ja sitä esitettiin protestina kommunistiselle hallinnolle.

Terrorin talon näyttelyt kertovat Unkarin historiasta fasismin ja kommunismin aikoina. Rakennus on toiminut salaisen poliisin talona.

7. Bussilla ja köysiradalla nähtävyyksien ääreen

Punaisilla hop-on hop-off -busseilla pääsee kätevästi kiertämään kaikki tärkeät historialliset nähtävyydet. Linnavuorelle maisemia ihailemaan voi kulkea joko jalan tai köysiradalla. Vuorella sijaitseva Budan linna on 200 huoneen palatsi.  Alueella on myös paljon muuta nähtävää, kuten satumainen Kalastajanlinnake, Matiaksen kirkko, museoita ja ravintoloita.  Parlamenttitalo on huikea näky varsinkin iltavalaistuksessa Tonavan vastakkaiselta rannalta ihailtuna. Kahden ja puolen kilometrin mittainen Andrássy út johtaa Sankarien aukiolle, jonka keskeltä 36-metrisen patsaan päästä viittoo arkkienkeli Gabriel. Lähellä sijaitsevat myös Varosliget-kaupunginpuisto ja eläintarha. Margitinsaarella viihtyy koko perhe varsinkin kesäaikaan, jolloin uimala on avoinna. Vuokrattavilla polkupyörillä saareen tutustuu näppärästi.

Köysirata vie Linnavuoren huipulle. Vuorella sijaitsevissa linnoissa, gallerioissa ja museoissa riittää nähtävää vaikka koko päiväksi.

Teksti Ulla-Maija Paavilainen, kuvat Alamy / All Over Press ja Fotolia

Kommentoi »