Tuulilasi

Brittiläinen autoteollisuus kriisissä: ”Tila on erittäin kehno”


Iso-Britannian Moottorinvalmistajien ja autokauppiaiden yhdistyksen johtaja Mike Hawes kuvailee maan automarkkinoiden tilaa erittäin kehnoksi juuri nyt.
Kuvat All Over Press

Ensimmäisen vuosineljänneksen myyntilukemia hän kuvailee vähintään epävakaiksi. Silti hän kertoi, ettei SMMT tule tinkimään 2,4 miljoonan auton myyntitavoitteestaan tänä vuonna.

Iso-Britannian autoteollisuus on kokenut takaiskuja, sekä Jaguar Land Rover että Nissan ovat laittaneet työntekijöitä ulos aiemmin tänä vuonna. Syynä on pidetty dieselautojen kysynnän romahdusta ja kuluttajien Brexit-pelkoa.

”Kyllä juuri ne ovat se suurin ongelma, kuluttajien luottamus on laskenut selkeästi ja se vaikuttaa etenkin hintavimpien autojen myyntiin. Lisäksi epäselvyys hallituksen politiikasta dieselien suhteen – mikä olisi voitu hyvinkin välttää – aiheuttaa sen, että moni autonostoa harkitseva ei tee nyt yhtään mitään”, Hawes sanoo Autocarille.

“Autokantamme ei nyt uusiudu riittävästi. Sen sijaan, että teillämme ajaisi uusimpia ja puhtaimpia autoja, siellä on nyt yhä pidempään vanhoja ja eniten saastuttavia autoja”, Hawes sanoo.

Iso-Britanniassa hiilidioksidipäästöt ovat nousseet ensi kertaa 19 vuoteen, tosin vain 0,8 %.

”Hiilidioksidipäästöjä dieselauto päästää 15-20 % vähemmän kuin bensiiniauto, joten dieselien myynnin raju lasku ei ole voinut olla vaikuttamatta tähän.”

Hawes haluaa maahan myös huippuluokan tukijärjestelmän nollapäästöisille autoille sekä riittävän infrastrukstuurin latausasemineen.

”Tarvitsemme paljon enemmän latausasemia ja -mahdollisuuksia niin koteihin, työpaikoille kuin liikenteeseenkin teiden varsille. On hienoa, että sähköautojen myynti on kasvussa, mutta se tie on vielä hyvin pitkä.”

Iso-Britanniassa on myynnissä jo 80 erilaista sähköautomallia, mutta viime vuonna myydyistä 2,54 miljoonasta autosta ainoastaan 47 000 oli lataushybridejä.

”STTM haluaa tähän maahan kukoistavan ja kilpailukykyisen autoteollisuuden, joka voi tehdä isoja investointeja ja luoda korkealuokkaisia autoja sekä varmistaa pitkällä tähtäimellä työllisyyden koko tässä maassa. Sadat tuhannet työpaikat ovat kiinni siitä, mihin suuntaan autoteollisuus kehittyy”, Hawes sanoo.

Julkaistu: 26.5.2018