Apu

Brittihovi kuin oma perhe – sipoolaisten Tarjan ja Alanin koti on kuin rojalistimuseo


Tarja ja Alan Graham ovat innokkaita historian harrastajia. Heidän suurin intohimonsa on kuitenkin Englannin kuninkaalliset ja heidän elämänsä seuraaminen.
Kuvat Petri Mulari

Somistus on täydellinen. Katosta roikkuu kimaltelevia brittilipun värisiä nauhoja, pöytää peittää brittilippu ja keittiön hyllykössä on kauniita keksipurkkeja ja kahvikuppeja, joissa on Britannian kuninkaallisen perheen kuvia.

Hyllyssä on myös heistä kertovia kirjoja sekä Kensingtonin palatsissa ollut prinsessa Dianan Her Fashion Story -näyttelyn upea katalogi ja Crown-sarjan ensimmäinen tuotantokausi.

Seinillä on valokuvia kuninkaallisista, mutta ei Ruotsista tai Tanskasta, vaan nimenomaan Britannian kuninkaallisista.

Nyt ei olla Lontoossa, vaan Suomen Sipoossa. Kuin salaisen puutarhan ympäröimässä omakotitalossa eletään vielä prinssi, Sussexin herttua Harryn ja näyttelijä, Sussexin herttuatar Meghanin häiden jälkitunnelmissa.

Talon emäntä Tarja Graham tarjoilee muffinsseja paperilautasille, joissa on niin ikään brittilipun kuva. Kuvio toistuu myös serveteissä.

Tarja Grahamin t-paidassa on Harryn ja Meghanin kuva. Hänellä on myös saman pariskunnan kuvalla varustettu yöpaita ja sukkia.

– Kultareunainen häiden muistolautanen jäi ostamatta, koska matkalaukku oli Englannista palatessamme niin täysi. Seuraavalla reissulla hankin sen.

Tarja Grahamin puoliso Alan Graham tietää, millaisen työmäärän vaimo teki puutarhaa myöten järjestäessään juhlia. Suomalais-englantilainen pariskunta tarjosi Harryn ja Meghanin hääpäivänä näyttävät juhlat ystävilleen ja naapurustolleen.

– Hääseremonian aikana liimauduimme tiiviisti ison kuvaruudun äärelle, ja sen jälkeen nautimme brittitapaan sormisyötäviä. Halusin näyttää, millaista on sikäläinen cocktail- ja tapakulttuuri, Tarja Graham kertoo.

Parinkymmenen hengen juhla Sipoossa onnistui, onhan Grahameilla sellaisten järjestämisestä pitkä kokemus ja lisäksi paljon tietoa kuninkaallisista sekä heidän historiastaan ja nykypäivästä.

Muistona juhlasta on talon parvekkeella otettu kuva, joissa vierailla on paperiset naamarit kasvoillaan. Naamarien kasvot ovat tuttuja, ne ovat kuninkaallisen perheenjäsenten kasvoja.

– Olen katsonut häävideon jo kahdesti uudelleen, Tarja Graham paljastaa.

Tapasivat prinssi Williamin

Ennen eläköitymistään Alan Graham lensi kapteenina kolmekymmentäviisi vuotta British Airwaysin koneita. Syntyperäisenä brittinä hän tietää, miten englantilaiset kuulevat hovin uutisia jo lapsesta saakka.

– Meille briteille historia on tärkeä oppiaine kouluissamme. Muistan, miten kuusivuotiaana vuonna 1953 näin pienestä mustavalkoisesta tv-ruudusta kuningatar Elisabetin kruunajaiset ja sitten seitsemän vuotta myöhemmin prinsessa Margaretin häät.

Elämä voi olla niin yllätyksellistä, että kaikista maailman paikoista Alan Graham sai kätellä prinssi Williamia Helsingissä, Esplanadin puistossa, kun prinssi vieraili Suomessa marraskuussa.

– Hän pysähtyi kohdalleni, kun heilutin lippua. Pyysin häntä kättelemään ensin vaimoani, ja sitten juttelimme hetken. Lontoossa tai muuallakaan Englannissa ei ikinä pääsisi niin lähelle kuninkaallisia kuin Helsingissä pääsin, Alan Graham sanoo.

Alan Grahamilla on mielenkiintoinen linkki hovin tapoihin. Hänen isoisoisänsä, kivenhakkaaja Walter Tomes veisti Westminster Abbeyn tuntemattoman sotilaan muistolaatan.

– Tapana on, että seuraavana päivänä kuninkaallisten häiden jälkeen joku vie morsiamen kimpun muistokiven päälle. Myös Meghanin kimppu vietiin sinne.

Englannin kielen opettaja synnytti rakkauden Britteihin

Rovaniemellä syntynyt Tarja Graham kävi koulunsa Keravalla, ja hänen rakkautensa saarivaltakuntaan syttyi loistavan englannin kielen opettajan ansiosta.

– Ihana opettajamme oli vanhempi rouva, ja hän valoi minuun innostuksen oppia kieltä. Hän kertoi meille matkoistaan Lontooseen ja näytti sieltä valokuvia. Kun itse pääsin Lontooseen poikani kanssa ensimmäisen kerran vuonna 1988, olin myyty!

Rakkaus Englantiin johti myös lopulta avioliittoon Alan Grahamin kanssa. Parikymmentä vuotta yhdessä ollut pariskunta käy Alan Grahamin kotimaassa monta kertaa vuodessa.

Viimeksi he olivat siellä viikkoa ennen Harryn ja Meghanin häitä, mutta päättivät tulla kotiin ennen h-hetkeä.

– Windsorissa oli häiden aikana sellainen ruuhka, ettemme halunneet kokea sitä. Williamin ja Katen häiden aikaan olimme siellä, mutta päätimme ruuhkan takia silloinkin katsoa tilaisuuden televisiosta hotellihuoneessamme. He tuntuvat olevan oikea perhe, ja sitä on ilo katsoa, Tarja Graham sanoo.

Kun Graham puhuu kuninkaallisista, tuntuu siltä, kuin hän olisi tavannut heidät kasvokkain.

Mitä enemmän tietoa kertyy, sitä läheisemmältä perhe tuntuu – ja tietoa Grahameilla on. He ovat English Heritage -seuran jäseniä ja innostuneita kuninkaallisen perheen lisäksi kulttuurihistoriasta, linnoista ja niiden tarinoista.

– Joka reissulla on päästävä linnoihin – taannoisella matkalla kävimme yhdessätoista linnassa. Niissä historia tulee lähelle ja muuttuu eläväksi, Tarja Graham sanoo.

Yksi linnoista, jossa he ovat käyneet, on kuningatar Viktorian ja prinssi Albertin rakennuttama kotilinna Osborne House Wight-saarella.

– Olemme käyneet tietenkin myös Viktorian lapsuudenlinnassa Kensingtonissa. Siellä on esillä muun muassa hänen nukkejaan, joilla yksinäinen tyttö leikki.

Suomessakin esitetty Viktoriasta kertova tv-sarja on katsottu Sipoossa tarkkaan.

– Olen silti enemmän kiinnostunut nykypolven kuninkaallisista ja katson heistä kertovia dokumentteja. Ja itken itsekseni, kun kerrotaan hovin kokemista tragedioista. Alan ei ota niitä niin vakavasti.

Tarja Graham suunnittelee somistavansa joskus yhden kotinsa huoneista kuninkaallisista kertovaksi huoneeksi, mutta toistaiseksi sitä tarvitaan lastenlasten vierailuja varten.

Prinsessa Diana on Tarja Grahamin suosikkikuninkaallinen ylitse muiden. Diana oli melkein saman ikäinen kuin hän itse, ja hänen kaksi tytärtään ovat suunnilleen saman ikäisiä kuin William ja Harry.

Graham suri Dianan kuolemaa kuin omaisen poislähtöä.

– Valitettavasti emme ole vieläkään Alanin kanssa päässeet käymään Dianan hautapaikalla Althorpissa. Tekojärven keskellä olevalle saarelle, jossa hauta sijaitsee, ei pääse, mutta silti Althorpissa on käytävä.

Grahamit eivät peittele tuntemuksiaan prinssi Charlesin puolisoa, herttuatar Camillaa kohtaan. Camilla kuulemma menettelee, mutta hän ei ole kovin suosittu brittien keskuudessa.

– En osaa kuvitella, mikä hänen tittelinsä on, kun Charlesista tulee kuningas. Kuningatar? Ei ikinä, Alan Graham sanoo.

Tosiasia on, että hetki, jolloin Charles kruunataan kuninkaaksi, voi olla lähempänä kuin kukaan aavistaa.

– Kuningatar Elisabet on jo 92-vuotias, ja hänen puolisonsa, prinssi Philip 97-vuotias. En usko, että Elisabet kestää henkisesti Philipin poismenon. Oli hienoa nähdä, että he jaksoivat olla mukana Harryn häissä. Ja miten upea ja tyylikäs kuningatar jälleen oli hattuaan myöten. Rakastan kuninkaallisten hattuja, Tarja Graham sanoo.

Alan Graham kuuntelee vaimoaan ja sanoo, että hänen suosikkinsa on Elisabetin ja Philipin nuorin poika, vuonna 1964 syntynyt prinssi Edward.

– Kun asuin Aberdeenissa, näyttelin paikallisessa amatööriteatterissa pientä roolia Shakespearen näytelmissä. Prinssi Edwardilla oli pääroolit.

Hovin suosio kestää

Hovin suosio kestää nykyajan muutokset ja paineet, niin Tarja ja Alan Graham uskovat.

– Yksi Meghan ei saa horjutettua pitkää traditiota, ja hovi pysyy pystyssä, Alan Graham sanoo.

– Pari näyttää rakastuneelta, mutta Meghanin voi olla vaikeaa sopeutua hovin tiukkoihin sääntöihin ja etikettiin, joita ei saa rikkoa, Tarja Graham sanoo. Hänen mielestään hovi ei ole entisajan jäänne vaan pitkän historian jatkumo.

Hovin suosiota eivät ole horjuttaneet mitkään skandaalit, eivät Dianan ja Charlesin vaikea avioero eivätkä suhdesotkut. Jopa Dianan kuolemasta selvittiin.

– Ihailen brittikuninkaallisten hienoja käytöstapoja, pukeutumista ja tapaa juhlia. Ja sitä, ettei hovi liikoja kommentoi tekemisiään.

Ehkä kaikki on satua, mutta tässä arkisessa maailmassa eläville se on tarpeellista, kaunista satua. Se on kurkistus elämään, jollaista voi kokea vain, jos sattuu syntymään kuninkaalliseen perheeseen tai pääsee sinne aviopuolisoksi.

Juttu on julkaistu Avussa 27/2018.

Julkaistu: 21.7.2018